Ексклюзиви
середа, 12 грудня 2007 15:27

Наступного року подорожчають капуста й морква

Що ближче до Нового року, то більше повідомлень Держмитслужби про вилучення значних партій контрабандних харчів. Затримання о цій порі м"яса чи ікри — річ звичайна. Але тепер до нелегального асортименту масово додалися овочі й фрукти.

На терени нашої найчорноземнішої держави тоннами везуть свіжу моркву, столовий буряк та капусту. Сенс ризикувати є, бо зиск очевидний. Овочі та фрукти ще влітку відчутно зросли в ціні, зробивши свій внесок у збільшення інфляції в Україні.

Перед святами йде нова хвиля подорожчання. Приміром, уже кілька тижнів ціна на капусту на київському оптовому ринку "Фермер" тримається на позначці 1,7–1,8 грн/кг а на львівському "Шуварі" — 1,2 грн. Так дорого білокачанна в пік її пропозиції не коштувала давно — зазвичай ціна сягає такого рівня тільки у січні–березні. Причому експерти прогнозують, що капуста навесні в опті сягне 3,7 грн/кг, а може, й вище. Потенційні продавці цього товару також розраховують на ще більше зростання цін, тому й намагаються притримати капусту до кращих часів.

Стрімке подорожчання пояснюється низьким урожаєм овочів через весняні заморозки й літню посуху. Помідори, приміром, коштували для переробників утричі більше, ніж торік. Капуста, морква, огірки в середньому подорожчали в 2–2,5 разу, буряк підвищився в ціні щонайменше на 70%, а цибуля — на 50.

На збиранні овочів платили до 75–100 гривень за день

Хоча є в цьому й позитив. Здорожчання підштовхує вітчизняних підприємців звернути увагу на плодоовочевий бізнес — за темпами його зростання Україна лідирує цього року в Європі. Такий прорив добре позначається на відповідному ринку праці. У нинішньому сезоні в південних областях на збиранні овочів платили до 75–100 грн за день. Не менше, ніж на таких роботах у Польщі.

Звісно, для споживача доброго мало. За прогнозами, морква поб"є навіть капустяний рекорд. Її оптова ціна до весни підскочить до 4,2 грн/кг, до того ж фахівці аграрного ринку пророкують на неї дефіцит. Урожай моркви цього сезону найнижчий за останні чотири роки.

Прогнози на огірки й помідори також невтішні. До Нового року вони обіцяють подорожчати наполовину, і не лише через високий попит на внутрішньому ринку. Високі ціни провокує й експорт — великі партії тепличних огірків і помідорів ідуть до Росії.

А от стрімкого подорожчання картоплі не передбачається. Принаймні наступного року. Очікується, що за кілограм правитимуть 1,6 грн. Отож господарям, котрі вирішили притримати врожай, багато на цьому заробити не вдасться. На думку багатьох учасників ринку, ціни на картоплю й так завищені. Виробництво її 2007-го збільшилося на 7%, отож пропозиція буде достатньою.

Оптові ціни на моркву й буряк в Україні приблизно вдвічі більші, ніж у сусідній Польщі. Там виробництво цих двох овочів збільшили, тоді як в Україні врожай зменшився. При цьому високе імпортне мито обмежує ввезення польської продукції до нас. Щоправда, морква й буряк із Польщі все ж надходять на ринок — здебільшого нелегально.

Споживачів тут варто застерегти: у Росії порушено низку гучних овочево-фруктових кримінальних справ. Там виявили чимало овочів та фруктів з високим вмістом пестицидів, легально завезених із Греції, Туреччини, Литви, Польщі та інших країн. Можна лише уявити, які харчі ввозять контрабандою до нас.

Зараз ви читаєте новину «Наступного року подорожчають капуста й морква». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути