Ексклюзиви
середа, 08 серпня 2007 18:25

"Наша Україна" оголосила холодну війну Партії регіонів

Про підсумки міжпартійного з"їзду "Наша Україна–Народна Самооборона" розмовляємо з президентом Центру соціальних досліджень "Софія" Андрієм Єрмолаєвим, 37 років.


Які несподіванки виявив з"їзд НУ-НС?

— Мене здивувало, що вже на початку виборчої кампанії лідери блоку мали суттєві розбіжності у баченні його майбутньої діяльності. Зокрема, Юрій Луценко розглядає можливість співпраці в новому парламенті з іншими силами для прийняття нової Конституції. В"ячеслав Кириленко ж заперечує таку можливість, бо вважає, що всі конституційні питання мають вирішуватися на всенародному референдумі. І це не дрібниця, як декому може здаватися. Це різні підходи до моделювання парламентської роботи. І, звісно, до вирішення питання конституційної реформи. Вочевидь, попри всі формальні розмови щодо вироблення єдиної платформи політичних дій, єдиної команди в рамках НУ-НС поки що немає. І це підтверджує відсутність Петра Порошенка у списку. Повідомлялося, що таке рішення прийняв сам Порошенко, бо отримав пропозицію президента працювати в економічній сфері. Але на з"їзді лідери блоку недвозначно заявили, що ситуація з "шоколадним королем" — це очищення партії.

Наскільки потенційно привабливий вигляд має виборчий список НУ-НС?

— Блок НУ-НС зробив дуже вдалий технологічний крок. Перша десятка його списку нагадує "команду озимого покоління-2". Там зібрані молоді, відомі, перспективні політики та діячі, які мають уособлювати собою команду реформаторів, такий собі уряд майбутнього. Але в цій радикальній зміні "облич" блоку є й негативний момент. Звісно, виборець може зреагувати на щось нове та цікаве. Та водночас не може не звернути уваги й на те, що в цій політичній силі протягом двох років змінилося кілька політичних команд. Причому кожні "новоприбулі" проникливо говорять про "спадкоємність курсу партії", але при цьому затято топчуться по її батьках-засновниках та своїх попередниках. Узагалі НУ-НС нагадує гарно спланований інженерний апарат, в якому абсолютно не враховано людський фактор. І це може зіграти з ним дуже злий жарт.

Не думаю, що слід звертати увагу на кількість родичів у списках

Чому в списку НУ-НС залишилися родичі Віктора Ющенка, які певною мірою компроментують президента та дратують виборця?

— Це питання рівня нашої культури. Я не думаю, що слід звертати увагу на кількість родичів у списках. Треба подивитися, що вони роблять. У світі є багато політичних сімей, навіть династій. Проблема в тому, аби чітко розрізняти справді політично активну родину з тим, що глава держави називає "політичною корупцією".

Чи залишиться блок підконтрольним президентові з приходом нових амбітних лідерів?

— Віктор Ющенко, як почесний голова партії "Наша Україна", давно став іміджевим заручником НУ-НС. Позиції блоку та президента мають досить суттєву взаємозалежність — наприклад, будь-який вдалий чи невдалий крок глави держави автоматично переноситиметься й на НУ-НС. Та навпаки.

У своїх виступах президент та лідери блоку піддали дуже жорсткій критиці правлячу коаліцію в цілому та Партію регіонів безпосередньо...

— Цей з"їзд оголосив холодну війну Партії регіонів. Позиції, що пролунали у виступах президента, Кириленка та Луценка — це проголошення ескалації політичної боротьби з "біло-блакитними". Фактично НУ-НС іще раз заявив, що співпрацюватиме лише з БЮТ, відмовившись від будь-яких форм співпраці з "регіоналами". Звинувачення ж Партії регіонів у тому, що саме вона винна в політичній та економічній кризах, унеможливлюють виникнення широкої коаліції.

Як можна пояснити 68-ме місце у виборчому списку НУ-НС Ігоря Палиці, якого вважають довіреною людиною Ігоря Коломойського та групи "Приват"?

— Не таємниця, що з самого початку нинішньої політичної кризи група "Приват" змінила свою орієнтацію з політичної команди БЮТ на адміністративну Віктора Балоги. Зараз Ігор Коломойський — один із генеральних спонсорів пропрезидентського блоку. Взагалі, в рамках олігополії — влади олігархічних кланів, що є сучасною політичною системою України, розгортається новий раунд боротьби між торговельно-промисловим та фінансово-кредитним капіталом. І фінансовий капітал, яскравим представником якого є група "Приват", зробив ставку на команду глави держави.

Зараз ви читаєте новину «"Наша Україна" оголосила холодну війну Партії регіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути