Ексклюзиви
четвер, 25 травня 2006 19:51

Нас залишилося 46,83 мільйона

Українці продовжують старіти і вимирати. Протягом січня-березня 2006 року в країні народилася 106631 особа, померло — 209087. Станом на 1 квітня нас залишилося 46,83 млн.

Переважання кількості померлих над кількістю народжених вчені називають депопуляцією. Заможні європейські країни розв"язують цю проблему за рахунок мігрантів.

— Варто відкрити кордони — і через рік нас знову стане 52 мільйони, — каже заступник директора Інституту демографії Елла Лібанова, 55 років.

Зрозуміло, тоді в Україні з"явиться купа інших проблем. Тому демографи радять більше розраховувати на народжуваність у країні.

Міністерство у справах сім"ї, молоді та спорту разом з Інститутом демографії розробило Стратегію демографічного розвитку країни на 2006–2015 роки. Зараз цей документ очікує затвердження в уряді. Це —  загальний план дій за чотирма напрямами: політика народжуваності й розвитку сім"ї,  поліпшення стану здоров"я населення та продовження тривалості життя, регулювання  міграційних процесів, подолання негативних наслідків старіння суспільства. Планується  ухвалити багато нових законів та запровадити  демографічну експертизу державних соціальних програм із підтримки сім"ї, освіти, медицини тощо.

Міністр у справах сім"ї, молоді та спорту Юрій Павленко, 31 рік, стверджує, що на реалізацію Стратегії не потрібно додаткових  асигнувань. Треба лише раціонально  використовувати ті кошти, що є.

— Передусім треба допомогти українській родині подолати страх перед народженням другої дитини, — каже Юрій Павленко. — Вагомим аргументом уже стало підвищення одноразової матеріальної допомоги породіллям до 8,5 тисячі гривень.

Однак головлікар сьомого столичного пологового будинку Петро Бондаренко, 62 роки, вважає державну допомогу батькам замалою. Він переконаний: самих лише грошей для значного збільшення народжуваності недостатньо. 2005 року в столиці народилося близько 26300 немовлят, а 1985-го — понад 35 тисяч!

— Торік ми прийняли 4600 пологів, — розповідає лікар. — Причому в 37 випадках  жінки відмовилися від малюків. Переважно це дівчата, які ведуть сумнівний спосіб життя. Кількість відмов залишається стабільною.

Відмовляються через відсутність житла,  невлаштованість особистого життя, нестабільні доходи. Незважаючи на 8,5 тис. грн. Із появою кожного малюка матеріальний статус сім"ї погіршується — що більше дітей, то  злиденніша родина. Щоб виправити ситуацію, у Мінсім"ї планують надавати батькам допомогу, залежно від їхнього доходу та кількості дітей.

Та навіть якщо кожна родина матиме по двоє малюків, українців усе одно помиратиме більше, ніж народжуватиметься. Адже ми частіше хворіємо та живемо набагато менше, ніж, скажімо, в Центральній Європі. Тому подолати демографічну кризу можна лише покращенням якості життя людей. Насамперед — доступним і якісним медичним забезпеченням.

Зараз ви читаєте новину «Нас залишилося 46,83 мільйона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути