середа, 21 січня 2009 16:51

"Найбільшим викликом для США залишається Китай"

  Олексій Гарань: ”Хілларі Клінтон добре знається на українських справах, бо курс на поглиблення відносин з Україною вибудовувався за часів президентства її чоловіка”
Олексій Гарань: ”Хілларі Клінтон добре знається на українських справах, бо курс на поглиблення відносин з Україною вибудовувався за часів президентства її чоловіка”

Науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, 48 років, вважає, що обрання Барака Обами президентом США зменшить антиамериканські настрої в країнах так званого третього світу.

Як відтепер зміниться геополітика США?

— Стане компроміснішою. Обама шукатиме кращого порозуміння з партнерами в Західній Європі. Стане поміркованішою позиція США в Іраку. Війська поступово виводитимуть.

Сполучені Штати будуть активнішими щодо забезпечення миру в Афганістані й пошуку компромісів з Іраном. Обамі буде діяти легше, бо він має підтримку в обох палатах Конгресу — скрізь переважають демократи. До того ж його обрання зменшить антиамериканські настрої в третьому світі, зокрема в мусульманських країнах.

Що зміниться в позиції США щодо України?

— Принципових змін не буде. Продовжиться курс на підтримку наближення Києва до НАТО. Решта залежатиме від самої України.

Важливо, що торік у грудні підписано хартію про стратегічне співробітництво між США й Україною. Її вважають важливим партнером і демократи, і республіканці. Новий держсекретар Хілларі Клінтон добре знається на українських справах, бо курс на поглиблення відносин з Україною вибудовувався за часів президентства її чоловіка.

Чи зазнає змін політика Білого дому щодо Росії?

— На відміну від республіканців демократи роблять більший акцент на багатосторонній дипломатії. Від нової адміністрації Білого дому варто очікувати зваженішої риторики на адресу Кремля. Але останні дії Москви показали, що з нею буде дуже важко шукати компроміси. Розв"язана Росією газова війна стала викликом Заходу. Це позначиться на американо-російських відносинах.

Новий віце-президент США жорстко критикував дії Москви на Кавказі

Варто згадати, що новий віце-президент США Джо Байден жорстко критикував дії Москви на Кавказі. Він розуміє всі небезпеки, пов"язані з нинішнім курсом Росії.

З якими найбільшими проблемами зіткнеться Барак Обама?

— Найпершою є фінансово-економічна криза. Крім цього, загострена ситуація на Близькому Сході. Від Обами очікують, що Білий дім посилить посередницькі зусилля у врегулюванні конфлікту між Ізраїлем та арабськими країнами.

Загалом, коли в США приходить новий президент, в авторитарних режимів і недемократичних рухів постає спокуса випробувати його на міцність. Можуть бути різні провокації, терористичні акти. Іран і "Аль-Каїда" здатні піднести неприємні сюрпризи. Тож Обамі важливо показати, що він готовий на рішучі та жорсткі дії.

Стратегічно для США найбільшим викликом і основним геополітичним суперником залишається Китай. Обамі треба думати, як це суперництво зробити мирним і позбавити його вибухонебезпечних тенденцій.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільшим викликом для США залишається Китай"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути