Ексклюзиви
пʼятниця, 15 жовтня 2010 02:39

"Найбільше фальсифікацій буде під час підрахунку голосів"

Автор: малюнок: Дмитро СКАЖЕНИК
 

Стратегію та перспективи провідних політичних сил на місцевих виборах аналізує політолог Першої рейтингової системи Михайло Басараб, 33 роки:

— Партія регіонів усю стратегію будує на використанні адміністративного ресурсу. Її козирна карта — закон про місцеві вибори. Положення про короткотерміновість кампанії, про формування комісій, права кандидатів грають на користь кандидатів від партії або тих, кого вона підтримуватиме. У багатьох регіонах потужних кандидатів не від партії влади просто не реєстрували. А тих, кому пощастило, можуть зняти під будь-яким приводом. Гадаю, "регіонали" не відмовляються від фальсифікацій. Найбільше їх буде під час підрахунку голосів.

"Батьківщина" та її лідер блоку Юлія Тимошенко досі не оговталися від поразки на президентських виборах. У низці регіонів політичну силу усунули з виборчого процесу. "Батьківщина" кволо реагує на те, що робить із нею влада. Замість стратегії є лише поодинокі й невдалі спроби мобілізувати залишки свого електорату. Партія зазнає серйозної поразки на виборах, її представництво у місцевих радах упаде в рази.

"Нашу Україну" в багатьох виборчих комісіях представляють люди, лояльні до влади. Чіткої стратегії партія не має, робить ставку на окремі регіони, де залишилися шанси здобути пристойний результат. Скажімо, на Київщині, де список очолює Віра Ульянченко. Ідеологічно продовжує експлуатувати гасла Віктора Ющенка про захист української мови, відродження національної пам'яті тощо. Можливо, партія здобуде кілька посад міських голів на Заході.

Комуністична партія зосередилася на виборах у базових східних і південних регіонах. У Криму максимальний результат забезпечити не вдасться — влада пройшлась котком по комуністах. "Регіонали" познущаються з комуністів в усіх регіонах. В агітації комуністи зійшли на абстрактну критику буржуазного суспільства, олігархів, влади у цілому, але без вказівки на персоналії.

"Народна партія" іде на вибори як сателіт Партії регіонів. "Литвинівці" спроможні здобути мандати в тих районах і містах, де їм дозволять. Про відсутність стратегії красномовно свідчить технологічно безглузде гасло "Обирай нормальних". Успіх можливий там, де партію представлятимуть місцеві харизматичні лідери.

"Сильна Україна" Сергія Тігіпка у специфічній ситуації. Її лідер епізодично критикує владу за переслідування окремих кандидатів, хоч партія позиціонує себе як партнер "регіоналів". Стратегія полягає у просуванні конструктивних гасел харизматичних лідерів у районах і областях. Там, де "Сильній Україні" дозволили зареєструватися, партія матиме непогані результати.

"Фронт змін" Арсенія Яценюка грає роль не жорсткої, а лояльної опозиції. Ставку роблять на місцевих лідерів без значної критики влади. На Заході та на Сході це може дати пристойні результати.

Єдиний Центр — це типова партія однієї області, як колись "Громада" Павла Лазаренка. Вони прихистили тих, хто ніколи не перейде до "регіоналів", але не може залишитися в "Нашій Україні" чи БЮТі. Партія регіонів віддала Віктору Балозі на відкуп Закарпаття, де Єдиний Центр матиме значний успіх. Можливі локальні перемоги в окремих невеликих містах і містечках інших регіонів.

ВО "Свобода" виголошує звичні гасла про захист усього українського. Можливо, експлуатуватиме реваншистські настрої, характерні для жителів Західної і Центральної України. "Регіонали" дивляться на "Свободу" крізь пальці, бо це електоральний конкурент "Батьківщини". Тому "свободівці" можуть розраховувати на високі показники в Галичині, на Волині. Після виборів партія Тягнибока стане вагомим гравцем у місцевих радах Західної, можливо, і Центральної України.

Соціалістична партія продовжує маргіналізуватися. Використовує соціальні гасла про безплатну медицину, освіту, добробут. Без кардинальних опозиційних заяв опанувати цілі регіони не зможе. Можливо, проведе кількох депутатів у невеликих населених пунктах — винятково за рахунок популярності місцевих кандидатів.


Після виборів Партія регіонів контролюватиме всі облради за рахунок депутатів-мажоритарників, схильних до компромісів зі владою.

"Регіонали" збільшать своє представництво в радах нижчого рівня, куди потраплять і представники Сергія Тігіпка та Арсенія Яценюка. Найбільших втрат зазнає партія "Батьківщина". Повною мірою замінити її "Свобода" не зможе, тому Партія регіонів створить комфортне для себе середовище. Тим паче, суспільство не готове до спротиву інтенсивному наступу влади.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільше фальсифікацій буде під час підрахунку голосів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути