четвер, 20 січня 2022 06:25

На території "Більшовика" буде найдорожче житло

Суд арештував 100% акцій "Першого київського машинобудівного заводу", відомого як "Більшовик". Чиновників Фонду держмайна підозрюють у зловживаннях під час приватизації підприємства у жовтні торік. Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження. Слідчі встановлюють обставини відчуження заводу з державної власності за заниженою вартістю. Експертиза показала, що звіт про оцінку майна не відповідає вимогам законодавства, повідомили в ДБР.

"Більшовик" продали на аукціоні за 1,429 млрд грн 27 жовтня торік. Стартова ціна становила 1,389 млрд грн. У торгах перемогла компанія "Дженерал Комерс". Займається неспеціалізованою оптовою торгівлею. Її пов'язують із підприємцями Василем Хмельницьким, Андрієм Івановим та Олексієм Барановим. Головним активом підприємства вважають 36 га землі в Києві неподалік станції метро Шулявська. Їх оцінюють у $120–150 млн — 3,2–4 млрд грн. Має також ділянку на Трухановому острові в столиці та оздоровчу базу в Затоці на Одещині. В останні роки завод накопичив 480 млн грн боргів. Щороку завдавав державі майже 20 млн грн збитків.

— Це юридична й підкилимна справа. Об'єкт нецікавий для розвитку виробництва. Його там давно немає. Інтерес викликає лише земельна ділянка в центрі столиці, де він розташований. Покупець придбав не завод, а землю. Має побудувати висотний житловий комплекс, — каже економіст 48-річний Андрій НОВАК.

— Йдеться про центр Києва. Там будуть найвищі ціни за квадратний метр житла. Саме в цьому бачить вигоду новий власник "Більшовика". Судові позови — звичайна конкурентна боротьба. Те, що сам приватизаційний конкурс відбувся непрозоро, — очевидно. Учасників було небагато. Критерії сформували так, що переможцем міг стати тільки один.

Приватизація в Україні й надалі відбувається непрозоро. Не за принципом відкритих аукціонів і доступу всіх охочих. Найприваб­ливіші об'єкти віддають під когось, залежно від підкилимних домовленостей. Цікаво, чи ­зможуть позивачі добитися повторного конкурсу.

Непрозора приватизація "Більшовика" та судові позови негативно впливають на імідж України у світі. Це відлякує потенційних інвесторів. У підсумку держава не отримає надходжень від приватизації, які запланувала в бюджеті (план надходжень від приватизації у законі про державний бюджет на 2021 рік передбачав 12 млрд грн. На 30 грудня, за інформацією Фонду державного майна, надійшло майже 42% — 5 млрд грн. 2022-го план знизили до 4 млрд грн. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «На території "Більшовика" буде найдорожче житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути