середа, 13 жовтня 2010 07:50

"На моє місце рвався Станіслав Гуренко"

Автор: фото з сайта www.kpi.ua
  Віталій Масол
Віталій Масол

У жовтні 1990-го на київській пл. Жовтневої революції — теперішній майдан Незалежності — студенти проводили акцію протесту, яку згодом назвали "революція на граніті". Закінчилася вона відставкою голови ради міністрів УРСР Віталія Масола.

— Про те, що мене хочуть скинути, я знав ще в серпні, — згадує Віталій Масол, 81 рік. — В Оперному театрі зібралися представники діаспори. Сказали: "Віталію Андрійовичу, ви один залишилися зі старої гвардії. Володимир Щербицький (перший секретар КПУ. — "ГПУ")  помер, Валентина Шевченко (голова президії Верховної Ради УРСР. — "ГПУ") пішла у відставку. Тепер — ваша черга".

На моє місце рвався Станіслав Гуренко, перший секретар КПУ. Він мені сказав: "Ми з тобою не спрацювалися б". Я відповів: "Знаю. Мене це не турбує".


Ви могли уникнути відставки?

— У цілому так. Але політбюро партії хотіло поставити свого на це місце. Посада заступника голови ради міністрів їх не влаштовувала. Я не бажав брати участі у брудній гризні, тому спокійно пішов у відставку.

2000-го Олесь Доній (один із лідерів "революції на граніті", сьогодні народний депутат. — "ГПУ") сказав мені, що серед вимог студентів не було моєї відставки. Вони добивалися відставки голови Верховної Ради — Леоніда Кравчука. Моє прізвище замість його вписали комуністи на чолі з Гуренком.


Чому Леонід Кравчук через чотири роки знову запросив вас на посаду прем'єра?

— Сказав, що я найбільш підготовлена людина. Під моїм керівництвом уряд зменшив податок на додану вартість з 28 до 20 відсотків. Почався підйом народного господарства. Цей податок працює і по цей час.

За мого прем'єрства прийняли рішення про перехід до ринкової економіки і про "нульовий варіант" боргів СРСР. А треба було платити 16 мільярдів доларів Міжнародному валютному фонду.

Потім президентом став Кучма, і мені не дали можливості працювати. Хай це буде на його совісті.


Що треба зараз робити в державі?

— По-перше, потрібно змінити склад парламенту. Бо там одні багатії, які задовольняють свої інтереси. Доки в Раду не прийдуть люди, які розуміють, що таке економіка і як її розвивати, нам буде дуже важко. Будемо рухатися вперед, як на биках: цоб-цабе.

От увели транспортний податок на машину. А треба — податок на бензин. У світі хто більше їздить, той більше платить. От у мене "волга", я плачу 1,5 тисячі гривень, а в олігарха — "мерседес", він платить 3 тисячі. Але ж він їздить 300 тисяч кілометрів на рік, а я — тільки 300. Отак багаті захищають себе.

Хочуть запровадити податок на житлову площу. Та для багатія 10 гривень за квадратний метр — це ніщо. Якщо у нього зайвих 500 метрів, то він за рік заплатить 5 тисяч. А за місяць заробить мільйон. А люди, які отримали квартири ще за радянської влади, мають заплатити 1000. Одну пенсію в них забирають!


Чи змінилася політика за останні 20 років?

— А хіба це політика? Політиків повинно цікавити, як живе і працює народ. Хай підуть подивляться, що на базарі й у магазині робиться. У нас понад 190 партій, а життя не покращилося. От прийшла нова влада, вирішують питання відносин із Росією. Спокійніше стало. Але — тиждень тому їздив до Москви. Яйця в Києві коштували 3,5 гривні. Приїхав — 9,5! А скільки корінь петрушки чи часник коштує на базарі? Ціни вже зашкалили далі нікуди. Хіба може за тиждень ціна зрости втричі? Це що — політика? Куди дивиться Антимонопольний комітет? Де мер, де комітет із захисту прав споживачів? Їх нема й не чути.


"Україна без комуністів пішла б зовсім іншим шляхом"


Вимога відставки у жовтні 1990-го стосувалася винятково Віталія Масола, запевняє нардеп-"нунсівець" Олесь Доній, 41 рік.

— Компартійна номенклатура просто здала Масола. Українська студентська спілка, яку я очолював, вимагала переобрати Верховну Раду навесні 1991-го включно з Леонідом Кравчуком, націоналізувати майно КПРС та ВЛКСМ і не підписувати новий Союзний договір. Львів'яни зі Студентського братства привезли ще дві вимоги: про службу в армії тільки на нашій території та відставку голови ради міністрів. Чому Масола? У львівських студентів були тісні контакти з депутатами опозиційної Народної Ради. Припускаю, останні запропонували відставити лише Масола, щоб зберегти Раду того скликання й свої депутатські мандати. Якби влада тоді погодилася на перевибори, то Україна без комуністів пішла б зовсім іншим шляхом.

Зараз ви читаєте новину «"На моє місце рвався Станіслав Гуренко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути