четвер, 12 листопада 2009 18:55

На "Будяк року" претендують Карпачова й Луценко

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Українська Гельсінкська спілка з прав людини оголосила номінантів на антипремію "Будяк року". Її вручають за найгрубіші порушення прав людини.

У перелік потрапила Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі — "за дії щодо придушення свободи вираження поглядів". Її члени заборонили показ фільму "Бруно", який зарахувала "до продукції порнографічного характеру". Також не пустили на екрани стрічку "Хостел-2", що "пропагує культ насильства та жорстокості".

У номінації "найбільш інформаційно закритий орган влади" опинилися секретаріат уповноваженої Верховної Ради з прав людини. Апарату Ніни Карпачової закидають, що його гарячі лінії — важкодоступні, на дзвінки часто реагує автовідповідач. На свої звернення громадяни отримують близько 70% відмов, а інформаційні запити стосовно роботи уповноваженої та її секретаріату сприймаються як спроби незаконного втручання в діяльність. Тим часом за 10 років бюджетні видатки на апарат зросли у понад десять разів — до 28 млн грн.

Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка номінували "за грубе порушення права на свободу мирних зібрань". Іще на початку року він орієнтував підлеглих на силові дії щодо можливих акцій протесту громадян. На кримських навчаннях спецпідрозділів МВС у лютому відпрацьовували застосування спецзасобів проти мітингувальників. Бійці "Беркуту" вдерлися до помешкання мирного жителя. Після візиту чоловік позбувся руки. Упродовж року міліція безпідставно розганяла мирні зібрання, затримувала їхніх організаторів та учасників у Києві, Дніпропетровську, Донецьку.

На "Будяк" номіновані й народні депутати. "Регіонал" Василь Грицак потрапив у список удруге "за брутальне перешкоджання діяльності правозахисних організацій". Нардеп намагався виселити з київського офісу правозахисну організацію "Республіка", щоб звільнити місце для своєї приймальні. Його однопартієць Сергій Тітенко і "нунсівець" Микола Мартиненко ініціювали внесення змін у закони, які заборонили б стягувати з керівників підприємств борги із зарплат найманим працівникам. Обоє потрапили у номінацію "За небезпечну законодавчу ініціативу в галузі прав людини".

Леонід Черновецький ініціював податок для іногородніх

Антипремію вручають із 2006-го. У минулі роки її лауреатом двічі була Генпрокуратура — як найбільш інформаційно закритий орган влади та за нерозслідування фактів побиття засуджених. "Будяка" отримав також керівник Генпрокуратури Олександр Медведько — за екстрадицію до Росії особи зі статусом біженця. Перемагали в номінаціях Служба безпеки — за незаконну депортацію 11 узбеків-шукачів притулку, президент Віктор Ющенко та парламентська фракція БЮТ — за політичне втручання у здійснення правосуддя, столичний мер Леонід Черновецький — за ініціативу запровадити податок для іногородніх.

Лауреатів антипремії оголошують 10 грудня — у Всесвітній день прав людини. Диплом і засушений будяк їм відправляють поштою.

Зараз ви читаєте новину «На "Будяк року" претендують Карпачова й Луценко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути