вівторок, 26 листопада 2019 07:36

МВФ хоче гарантій, що Коломойському не повернуть Приватбанк

23 листопада місія Міжнародного валютного фонду завершила роботу в Україні. Працювала з 14 листопада.

Київ намагається домовитися про трирічну програму фінансування на $5–6 млрд. Попередню 14-місячну затвердили 19 грудня торік. Її обсяг — $3,9 млрд. МВФ одразу виділив $1,4 млрд. Перегляд програми планували на травень. Але траншу не дали через дострокові парламентські вибори.

— Місія помітно просунулася в дискусіях щодо реформ, які могли б лягти в основу нової програми. Серед таких — заходи у грошово-кредитному, податково-бюджетному та фінансовому секторах. А також поліпшення бізнес-середовища, посилення верховенства права і нарощування економічного зростання. Дискусії триватимуть наступними тижнями, — заявив керівник місії МВФ Рон ван Роден.

Фонд висунув Україні вимогу ухвалити закон, що заборонить передачу націоналізованих банків колишнім власникам, каже колишній народний депутат 39-річний Сергій Лещенко: "МВФ намагається отримати гарантії, що олігарху Ігореві Коломойському не повернуть Приватбанк".

Відповідні законодавчі зміни вже готують, повідомило видання "Економічна правда" з посиланням на свої джерела в Нацбанку.

— Наші парламентарії повинні швидко розробити потрібний документ і проголосувати. Інакше співпраця з МВФ може завершитися. Це означатиме економічну катастрофу, — говорить економіст Андрій Новак, 46 років.

— Важливі навіть не транші МВФ. На нього орієнтуються інші інвестори та кредитори. Мовляв, із державою можна мати справу. Зараз для всього світу Україна — це держава, де тривають воєнні дії. Вкладати гроші в яку ризиковано.

Така ультимативна вимога Фонду розв'язує президентові Зеленському руки у протистоянні з Коломойським. Має чіткий аргумент.

Зараз ви читаєте новину «МВФ хоче гарантій, що Коломойському не повернуть Приватбанк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути