Ексклюзиви
четвер, 16 січня 2020 06:06

Можемо стати другими після Америки

Україна увійшла в трійку ­найбільших експортерів сільськогосподарської продукції до Євросоюзу минулого року. Продала товарів на 7,3 млрд євро — понад 194 млрд грн. Збільшила експорт на 41%, або 2,1 млрд євро, свідчать дані звіту Єврокомісії. Більше постачали тільки США — 12,3 млрд євро, та Бразилія — 11,7 млрд євро.

— Насамперед наростили експорт зерна, фасованої олії та курятини. Це стало можливим після того, як ЄС збільшив квоти на постачання цієї продукції для нашої держави, — каже економіст Андрій Новак, 46 років. — Це добре впливає на загальну динаміку росту внутрішнього валового продукту країни. Але прямого зв'язку з рівнем життя пересічних українців не має. Досі більша частина вітчизняної економіки перебуває у тіні. Бачимо рекордну врожайність, підвищення експорту. Однак це не покращує добробуту громадян. Аграрна економіка завжди відстала. У структурі експорту України більше 40 відсотків займає сільськогосподарський сектор. Треба робити акцент на промисловість.

Євросоюз почав менше купувати у далеких країн і більше в України. Наприклад, раніше імпортували аграрну продукцію з Аргентини, інших країн Латинської Америки, Африки. ЄС обрав стратегію на поступове зменшення імпорту здалеку.

З початку дії зони вільної торгівлі з ЄС 2016 року наш аграрний експорт зріс більш як удвічі. За схожої динаміки найближчими роками обженемо Бразилію і вийдемо на друге місце після Америки. Треба, щоб Євросоюз збільшував квоти на експорт для України. Необхідна і внутрішня підтримка. Наприклад, скасування мораторію на продаж землі може підживити інвестиційний інтерес.

41 відсоток росту експорту — не найбільший наш рекорд. Постачання на Близький Схід минулого року збільшилось на 70 процентів.

Агроекспорт України загалом становив $15,78 млрд — більше 360 млрд грн — за січень-вересень минулого року.

Це на 21,5% більше, ніж за аналогічний період 2018-го, за даними Мінагрополітики. За підсумками третього кварталу Україна експортувала рекордні 39,8 млн т зернових, на 44% більше торішнього показника.

Зараз ви читаєте новину «Можемо стати другими після Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути