четвер, 15 листопада 2012 00:15

Мовна політика росіян може бути прикладом

У Росії набув чинності закон про необхідність складання іспиту з російської мови трудовими мігрантами. Відтепер усі заробітчани, які перебувають на території цієї країни, доводитимуть тамтешнім чиновникам своє знання російської.

— Такий крок може стати прикладом для України, — каже заступник голови Комітету з питань культури і духовності "нунсівець" Ярослав Кендзьор, 71 рік.

Кожна держава прагне адаптувати мігрантів. Тому примус до вивчення мови цілком зрозумілий і нормальний засіб. Росія цим скористалася. До речі, це роблять і багато країн Західної Європи: німці, французи. Тому ми сьогодні маємо приклад із боку Росії, на яку дуже часто дивляться представники нашої влади, як потрібно консолідувати і зміцнювати власну державу.

В Україні відбуваються протилежні від російських процеси. Попри те, що ми унітарна держава, а Росія — федерація. Є проста формула, що в унітарній державі кожен громадянин зобов'язаний знати державну мову. Тим паче, що є відповідне положення Конституції. То вже друге питання, як зберігати мову національних меншин. Але найважливіше, щоб народ був консолідований і мав єдину мову, що гуртує всіх навколо себе. У нас процес іде навпаки — робиться все, щоб позиції української щороку відходили на задній план. Цьому призначений і закон Колесніченка — Ківалова, уся практика формування державних структур.

Подібний до російського крок змусив би багатьох подумати про вивчення української або повернення на батьківщину. Але в Україні інша ситуація. У нас навіть прем'єра примусити здати іспит з української, він мав би круглу "двійку". Тобто якби в такої людини не було українського громадянства — потенційний кандидат на депортацію. Тому переймання мовної політики росіян небезпечне для української влади.

Зараз ви читаєте новину «Мовна політика росіян може бути прикладом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути