вівторок, 08 грудня 2009 18:43

Молдова активізує співпрацю між Україною і Євросоюзом

Новим президентом Румунії вдруге став 58-річний Траян Басеску. Він здобув перевагу в 0,67% над кандидатом від соціал-демократів Мірчею Джоане, 51 рік. Останній оскаржуватиме офіційні результати в конституційному суді.

Басеску вперше обрали президентом 2004-го. Як палкий прибічник євроінтеграції Румунії, він наступного року запропонував об"єднати її та Молдову ще до вступу країни до ЄС. Але прокомуністичний тоді Кишинів цього плану не підтримав.

— У Молдові політична криза, — каже Олександр Жуган, 27 років, експерт Центру досліджень проблем громадянського суспільства. — Після позачергових виборів, у результаті яких правлячу коаліцію, альянс "За європейську інтеграцію", вперше сформували демократи, в парламенті двічі не змогли обрати президента. А коаліція зацікавлена в поглибленні співпраці з Румінією. Про це свідчить підписання низки договорів про прикордонний рух між країнами. Для жителів 30-кілометрової зони Молдови запровадили вільний режим пересування та роботи в Румунії. Бухарест поступово створює умови, щоби частково інтегрувати молдован у румунську економіку. Басеску й далі підтримуватиме Кишинів у Євросоюзі. Він вимагатиме для Молдови певних умов для залучення до загальноєвропейських проектів міжрегіонального розвитку. Але без вирішення придністровської проблеми Молдова не зможе інтегруватися до Європи.

Минулого тижня на саміті Україна–ЄС голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що Україна може вступити до Євросоюзу лише в парі з Молдовою.

— Молдова активізує співпрацю між Україною і Євросоюзом, — переконаний Олександр Жуган. — Київ зацікавлений у вирішенні придністровського питання, щоб зняти деякі суперечності з Кишиневом. Зокрема, в демаркації кордону на придністровській ділянці,  передачі землі під автострадою біля селища Паланка.  Але перемовини з цього питання за участю Євросоюзу, Росії та України можуть початися тільки тоді, коли оберуть президента Молдови.

Зараз ви читаєте новину «Молдова активізує співпрацю між Україною і Євросоюзом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути