четвер, 13 грудня 2007 17:59

"Медведєв не вестиме власної гри"

  Олександр Дергачов: ”Росія далі тиснутиме на Україну за допомогою газу ”
Олександр Дергачов: ”Росія далі тиснутиме на Україну за допомогою газу ”

Минулого понеділка президент Росії Володимир Путін оголосив ім"я людини, яку він підтримуватиме на наступних президентських виборах. Це Дмитро Медведєв, нинішній перший віце-прем"єр. Вибори відбудуться в березні 2008 року. Путін не може балотуватися на президентську посаду втретє поспіль. Проте Медведєв уже заявив — у разі своєї перемоги запропонує нинішньому шефу посаду прем"єр-міністра. Політолог Олександр Дергачов, 56 років, вважає, що Росією і далі керуватиме нинішній президент.

— Такий варіант розвитку подій був цілком передбачуваним, — каже він. — Новий президент повинен бути контрольованим, його дії мають бути безпечні та прогнозовані для Кремля. Медведєв на це підходить. Він не є представником силової структури, не має зв"язків у спецслужбах. Медведєв — адміністратор із відносно ліберальними поглядами. Впливу Путіна вистачить, щоб росіяни обрали його президентом.

Будучи прем"єром, Путін керуватиме Росією?

— Можливо. Хоча для перерозподілу повноважень на користь прем"єра треба змінювати Конституцію. Думаю, і сам Путін не поспішатиме одразу ставати прем"єром. Для нього краще, коли протягом деякого часу цю посаду обійматиме, приміром, Віктор Зубков. А потім Путін красиво прийде замість нього. Виправлятиме помилки.

Чи не опиниться Путін в тіні Медведєва?

— Ні. Перш ніж ставити на Медведєва, Кремль усе добре прорахував. Були проаналізовані особисті якості першого віце-прем"єра, його професійні зв"язки, потенціал. Кремль отримав гарантію, що майбутній президент за жодних обставин не розпочинатиме власної гри. Від цього повністю убезпечилися.

Впливу Путіна вистачить, щоб росіяни обрали його президентом

А хто з них керуватиме зовнішньою політикою Росії?

— Це залежить від майбутньої посади Путіна. Загалом зовнішню політику країни має формувати президент. Але якщо внесуть зміни до Конституції, то це зможе робити і прем"єр.

Як ці перестановки у російських верхах вплинуть на українсько-російські відносини?

— Кремлівський режим досі не може оговтатися від успіху постреволюційної України. Росія й далі намагатиметься переконати своїх громадян у тому, що підсилена нафто- та газодоларами російська автократія є найраціональнішим вибором. І що не потрібно шукати інших можливостей для розвитку країни, дивитися на Україну.

Звісно, це значно гальмуватиме розвиток українсько-російських відносин. Як 2005 року, так і нині на перешкоді стоїть неготовність Москви сприйняти нову Україну з її суспільно-політичними процесами, що реально наближають нас до Європи.

І з новим російським президентом нічого не зміниться. Росія далі тиснутиме на Україну за допомогою газу та гальмуватиме наші переговори з Євросоюзом щодо створення нового формату відносин.

Зараз ви читаєте новину «"Медведєв не вестиме власної гри"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути