Ексклюзиви
неділя, 01 квітня 2007 16:59

Майдан допомагає президентові розпустити парламент

Ми не раз чули, що Майдан-2 неможливий у принципі. Проте суботні події вочевидь засмутили тих, хто на це сподівався.

До того ж президент Віктор Ющенко висловив готовність підписати указ про розпуск Верховної Ради. Підтвердженням таких намірів глави держави є й те, що активну участь у кампанії "зРаду геть!" бере президентська партія "Наша Україна", яку Ющенко зараз абсолютно контролює.

Ось чому Майдан-2 мав на меті не так спонукати президента до відповідного указу, як створити мотивацію відповідного рішення Віктора Ющенка. Мовляв, у Києві зібралися не лише "блакитні за єдність" — відбувся в кілька разів численніший мітинг прихильників розпуску парламенту.

Не виключено, що на початку цього тижня президент спробує домовитися з коаліцією. Причому в своїх вимогах він мав би бути наполегливішим, беручи до уваги суботнє дійство на Майдані незалежності.

Шанси на досягнення домовленостей між президентом і коаліцією ще є. Вони суттєві. Проте в цьому випадку ми й далі спостерігатимемо за нудною мильною оперою. Однак не менш імовірним є й указ Віктора Ющенка про розпуск парламенту. Що буде тоді? "Блакитні яструби" постійно лякають, що не підкоряться цьому рішенню й відстоять уряд та парламент. Але така рішучість є сумнівною.

Непокора указові заводить ситуацію в глухий кут

По-перше, непокора указові Віктора Ющенка заводить ситуацію в глухий кут, що наближає Україну до силового варіанта.

По-друге, у випадку успішного захисту коаліції й недостатньої наполегливості демократів Віктор Янукович має шанс стати одноосібним і самодостатнім тріумфатором кампанії.

І те, й інше не влаштовує великий капітал. До Сергія Тарути, Віталія Гайдука, Ігоря Коломойського, Віктора Пінчука, Костянтина Жеваго та деяких інших мільярдерів, які підтримують Ющенка та опозицію, може долучитися ще й Ринат Ахметов.

Здавалося б: навіщо клубові заможних підтримувати ослаблого Ющенка та опозицію й чому одним із них має стати ще й Ахметов?

Безроздільна влада й диктат Януковича лякають "великих", і вони до останнього стоятимуть за президента як альтернативу прем"єрові. Ахметову сильний Янукович на чолі уряду вигідний лише під контролем. Якщо вплив на нього буде остаточно втрачено, то Ринат Леонідович небезпідставно хвилюватиметься за своє бізнесове й політичне майбутнє, як і всі інші важковаговики українського бізнесу. Адже як розпорядиться своєю необмеженою владою Віктор Федорович, можна лише здогадуватися.

Крім того, власникам численних українських активів, у тому числі й головному спонсорові Партії регіонів Ахметову, ніяк не вигідні масові заворушення. А тим паче відкрите громадянське протистояння, яке може закінчитися невідомо чим. У такому випадку їхні фабрики й заводи можуть значно втратити в ціні.

Тож якщо президент підпише указ про розпуск Верховної Ради й дострокові парламентські вибори, вони найшвидше відбудуться. Звісно, цьому можуть передувати дискусії й судова тяганина, гра м"язами та інше. Та якщо Ющенко свій указ не відкликатиме, йти на вибори доведеться.

До Тарути й Гайдука може долучитися ще й Ринат Ахметов

Їх щосили наближатимуть і деякі потужні позапарламентські гравці, лояльні до Партії регіонів, як-то Народна партія Володимира Литвина, СДПУ(о) Віктора Медведчука та прогресивна соціалістка Наталія Вітренко. Для них це буде черговий шанс потрапити до Верховної Ради.

Хто переможе в тій виборчій кампанії, вочевидь, більше залежатиме від демократів. Підуть вони разом, знову поборюватимуть одне одного, скандалитимуть і шукатимуть компромат чи мирно співіснуватимуть? Саме це буде визначальним чинником їхнього можливого успіху та ймовірної поразки коаліційних сил. Якщо демократи підуть єдиним списком, то результат такого блоку буде помітно вищим, аніж проста сума їхніх рейтингів. Частину додаткових голосів вони отримають просто за те, що об"єдналися, а не чубилися між собою. За умов напруженого протистояння з силами коаліції об"єднаний блок демократів може подолати рубіж у 40% голосів виборців, що означатиме фактичну перемогу на виборах.

Зараз ви читаєте новину «Майдан допомагає президентові розпустити парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути