понеділок, 20 серпня 2007 17:27

"Люди просто стоять під Верховною Радою та просять милостиню"

  Мирослав Якібчук: ”Українці не вміють правильно оцінити свою працю та її результати”
Мирослав Якібчук: ”Українці не вміють правильно оцінити свою працю та її результати”

Голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук, 39 років, каже, що люди віритимуть профспілкам, якщо відчуватимуть захист з їхнього боку.


Як українським профспілкам стати такими ж потужними, як на Заході?

— Ми принципово відрізняємося від Заходу за декількома моментами. Скажімо, у нас середній вік профспілкових кадрів — 60–70 років. Крісла займають люди, які сиділи в них ще в 1970-ті роки минулого століття, сповідуючи ідеологію КПРС. На Заході ж у профспілках  працюють переважно молоді люди.

Крім цього, там на законодавчому рівні чітко прописано відповідальність за перешкоджання діяльності профспілок, налагоджено співпрацю між працівниками та роботодавцями. В Україні ж і досі багатьох роботодавців не влаштовує саме існування профспілкових рухів. Так, у Херсонській області одного голову профспілки на ВАТ "Херсонський бавовняний комбінат" нахабно вигнали з території заводу, куди він прийшов захищати права людей. Там була величезна заборгованість із зарплати працівникам. Прийшли нові власники й відмовилися виплачувати гроші.

У розвинених країнах профспілки добиваються збільшення зарплат для найманих робітників. Коли таке стане можливим у нас?

— В Україні сьогодні немає такого поняття, як вартість праці. Українці не вміють правильно оцінити свою працю та її результати. Усе вирішує роботодавець — як вести себе з працівником та скільки йому платити. Проблему можна вирішити за допомогою побудови нормального соціального діалогу в трикутнику "держава–роботодавець–профспілки".

Але ж подібний законопроект ще взимку цього року подавав до парламенту президент...

— У тому законопроекті було все прописано так, що ніхто нікому нічого не зобов"язаний. Потрібен закон "Про соціальний діалог". Бо держава зараз у різних суперечках постійно стає на бік роботодавця. А той ніколи не напише закону на користь людини праці. Отже, про це треба дбати профспілкам.

Держава постійно стає на бік роботодавця

Потрібна роз"яснювальна робота. Люди повинні вчитися, як себе захистити. У трудовому контракті мають бути чітко закріплені трудові права. Українці ж навіть не знають, що таке той же Фонд соціального страхування та що він може з нього мати. Якщо людина не отримує офіційної зарплати, вона не може користуватися всіма пільгами. Матиме набагато меншу пенсію. У разі звільнення не зможе отримати кошти, що належать їй по праву. Тобто знаходиться поза соціальним забезпеченням.

Як заохотити людей до членства в профспілкових організаціях?

— Треба змінювати поведінку профспілкових лідерів. На Заході вони дуже сильні, добре відстоюють позиції. Наші ж — просто пристосуванці. Бояться висунути носа. Приходить такий в облдержадміністрацію, щоб вирішити якесь питання — а виходить звідти вже з думкою самої адміністрації. Доки наші лідери боятимуться влади, керівництва заводів, доти профспілки втрачатимуть довіру.

Люди ж мають відчувати захист з боку профспілок. На Заході якщо роботодавець не виконує якихось умов, працівники виходять страйкувати. Вірять, що профспілки  їх захистять. У нас же профспілкових лідерів навіть б"ють, знущаються над ними. Тому наші люди просто стоять під Верховною Радою й просять милостиню. Щоб змінити це, Всеукраїнська партія трудящих, наприклад, запропонувала створити страйковий фонд та дати гарантії захисту профспілкових діячів.

Повністю ж відродити довіру до профспілок можна через їхню активну участь в громадському житті, законотворенні. Бо якщо вони продовжуватимуть розпродувати майно та наживатися на членських внесках, довіру втратять остаточно.

Зараз ви читаєте новину «"Люди просто стоять під Верховною Радою та просять милостиню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути