понеділок, 21 січня 2008 14:27

Люди змінюють своє ставлення до ОУН-УПА

 

11 січня президент України Віктор Ющенко вніс на розгляд Верховної Ради законопроект, в якому пропонує визнати учасниками боротьби за українську незалежність вояків УПА, членів ОУН, Української головної визвольної ради, Карпатської Січі та Української військової організації. Водночас соціологічні дослідження доводять, що подібна ідея хоча й залишається суперечливою, однак все більше сприймається населенням. Рік тому "проти" було 52% українців.

— Щоб дати об"єктивну оцінку якимось подіям, треба мати повну й неупереджену інформацію, — каже голова Всеукраїнської організації "Просвіта" Павло Мовчан, 67 років. — За радянської доби про вояків ОУН-УПА в суспільній свідомості закріпилася думка як про ворогів і бандитів. Старше покоління й досі так думає. А молодь справжньої історії не знає.

Через брак інформації також викривлене ставлення частини суспільства і щодо Голодомору, НАТО, деяких історичних діячів. Потрібні нові фільми, книги, телепередачі про нашу історію. Так роблять естонці, латиші, хорвати, словаки.

— Трагічні сторінки нашої історії мусять бути предметом загальнонаціонального обговорення, — наголошує Павло Мовчан.

Зараз ви читаєте новину «Люди змінюють своє ставлення до ОУН-УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути