четвер, 27 серпня 2009 20:09

Криза починає відступати

  Володимир Поляков: ”Прем’єр сподівається до кінця року відновити обсяги металургійного виробництва — однієї з ключових статей українського експорту і наповнення бюджету”
Володимир Поляков: ”Прем’єр сподівається до кінця року відновити обсяги металургійного виробництва — однієї з ключових статей українського експорту і наповнення бюджету”

Криза влаштовує українській економіці непростий іспит. І для успішної боротьби з нею навіть чітко продуманих кроків може виявитися замало — потрібна ще й позамежна самовіддача людей, у чиїх руках доля країни.

Не все, але багато чого сьогодні вдається зробити українському уряду. Власне, головне — це те, що в суспільстві немає відчуття безвиході, на відміну від кризових моментів у 1990-х. Держава виконує свої зобов"язання щодо виплати пенсій і зарплат у бюджетній сфері та вчасно розраховується з Росією, попри численні "дружні" прогнози, за спожитий газ. Саме тому надійна робота уряду Тимошенко є свідченням стабільності для багатьох українців.

Те, що ситуація поступово змінюється на краще, доводять макроекономічні показники. Так, за перше півріччя 2009-го, порівняно з аналогічним періодом минулого року, від"ємне сальдо зовнішньої торгівлі скоротилося майже в 15 разів (471 млн грн проти 7 млрд). Мірилом довіри до української економіки є й іноземні інвестиції — в другому кварталі цього року вони збільшилися на $1,5 млрд, якщо зіставити з першим кварталом. За графіком триває й підготовка державного бюджету на 2010 рік, який, на чому наголошує Юлія Тимошенко, розробляють спільно з провідними світовими експертами та міжнародними фінансовими інституціями.

Один із головних "антикризових" напрямів роботи уряду — будівельна галузь. У розробленій Кабінетом Міністрів програмі беруть участь близько 100 будівельних компаній з усієї України. Йдеться про добудову вже до кінця цього року об"єктів із високим ступенем готовності. На цю мету уряд виділив майже 1 млрд грн і планує надати стільки ж. Це означає, що квартири зможуть отримати 9,5 тис. родин, із них майже кожна третя — пільговики, тобто люди, які тривалий час стояли у квартирній черзі.

За підсумками липня завдяки антикризовій програмі уряду зростання обсягів будівництва становило 14%. Вважають, що будівельна галузь може "потягнути" за собою й багато інших економічних секторів.

Не менш важлива для України хімічна промисловість. Для її підтримки Кабмін ухвалив кілька спеціальних рішень зі зниження тарифів на газ для хімічних підприємств.

Квартири зможуть отримати 9,5 тисячі родин

Загалом сьогодні системно втілюються 15 урядових антикризових програм.

І хоча за загальними показниками відносно минулого року економіка України все ще перебуває в мінусі, результати 2009-го місяць за місяцем демонструють стійке зростання. Зокрема в липні промисловість зросла на 5%, видобувна галузь — на 6,5%, за окремими видами продукції — до 23%, легка промисловість — на 5,5%, автомобілебудування — на 17%, металургія в середньому на 20%.

Прем"єр сподівається, між іншим, до кінця року відновити обсяги металургійного виробництва — однієї з ключових статей українського експорту і, відповідно, наповнення бюджету.

Сільське господарство навіть за кризових умов демонструє зростання порівняно з минулим роком — за підсумками семи місяців воно становить майже 4%.

Економіка поступово оживає. Звичайно, це відбувається не лише завдяки уряду й Тимошенко особисто. Але в складних ситуаціях перевіряються якості лідерів, їхнє вміння не розгубитися, згуртувати навколо себе людей, бачити шляхи виходу з кризи, зрештою — мати елементарний оптимізм і віру в успіх, без чого будь-яка справа приречена на поразку.

Тимошенко всі ці риси продемонструвала повною мірою. А от очікування, що таку ж самовіддачу в інтересах українського народу виявить й опозиція, не виправдалися.

Доходить до смішного — позачергова сесія парламенту, скликана на вимогу БЮТу, ще не розпочалася, а Партія регіонів вже погрожує її блокувати. Як то кажуть — "привід знайдеться". "Регіонали" блокували Верховну Раду шостого скликання, фактично від самого початку її роботи. Й у такий спосіб розписалися в неспроможності ПР і її лідера Віктора Януковича запропонувати суспільству цілісну програму.

Навіть під час кризи від нього не пролунало жодної конкретної пропозиції стосовно того, як допомогти економіці. Запрошення ж увійти до уряду він не почув. Можливо, Янукович просто злякався труднощів, із якими довелося б зіткнутися, не захотів братися за вирішення проблем, бо це принесло б зайвий клопіт і болючі питання від людей напередодні виборів. З огляду на безперестанні заяви представників Партії регіонів про їхню "фаховість" це дивує. У політиці нормальною практикою є об"єднання, навіть коли йдеться про принципового опонента, якщо цей тимчасовий союз укладають заради порятунку країни. Проте, очевидно, української опозиції це загальноприйняте правило не стосується.

Запрошення ввійти до уряду Янукович не почув

Арсеній Яценюк теж дуже переймається своєю участю у виборах. Про що свідчить бурхливий і дещо завчасний — раніше всіх обумовлених законодавством термінів — старт його виборчої кампанії. Чи не вийде фальстарту? Адже, за іншою інформацією, Яценюка зваблюють посадою голови Національного банку. І, подейкують, молодий політик не проти проміняти на неї свої примарні президентські перспективи.

У прем"єр-міністра немає варіантів — вона мусить працювати, тому що сьогодні це робити більше нікому. Вибори виборами, а на карту поставлено й економічний добробут людей, і перспективи країни загалом. Необхідно визнати — в Тимошенко вистачає для такої роботи й волі, й професіоналізму. Вона — достатньо сильний для цього завдання лідер.

Якщо в країні за умов тривалої політичної війни "всіх проти всіх" є державний діяч, котрий може гідно впоратися з життєво важливими економічними викликами, — вважаймо, що такій країні в чомусь пощастило.

Зараз ви читаєте новину «Криза починає відступати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути