Ексклюзиви
четвер, 24 листопада 2011 10:15

Кремль будь-коли може переглянути умови

Ціна газу для Білорусі наступного року становитиме близько $150 за тисячу кубометрів. Знизивши вартість удвічі, "Газпром" утратить близько $3 млрд. Зате Росія отримає об'єднання Мінського автозаводу із КамАЗом та 100% акцій "Белтрансгазу", який володіє газотранспортною системою Білорусі. Угоди про це планують підписати у п'ятницю.

— Без політичних та економічних поступок із боку Мінська у Кремлі не пішли б на такі знижки в ціні газу, — говорить старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ельдар Ґазізуллін, 30 років. — Перш за все йдеться про продаж росіянам активів білоруських енергетичних компаній та інших стратегічних підприємств. За рахунок транспортування свого газу до Європи "Газпром" частину збитків поверне.

Україна теж може отримати значні знижки на російський газ в обмін на поступки. Прецедент уже був — так звані Харківські домовленості. Кремль не полишає планів затягти Україну в Митний союз й отримати активи нашого енергетичного сектору, насамперед газотранспортної системи. Також має намір збільшити доступ своїх компаній до приватизації українських підприємств авіапрому, портів тощо. Але слід розуміти, що російські знижки на газ для Білорусі чи України є тимчасовими. Домігшись свого, Кремль будь-коли може переглянути умови.

Зараз ви читаєте новину «Кремль будь-коли може переглянути умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути