Ексклюзиви
середа, 06 жовтня 2010 06:27

"Краще трансформувати позаблоковий статус України в нейтральний"

Автор: фото з сайта www.gdb.rferl.org
  Олександр Чалий: ”Ми підійшли близько до червоної риски, за якою Україна може перейти до ряду недемократичних країн”
Олександр Чалий: ”Ми підійшли близько до червоної риски, за якою Україна може перейти до ряду недемократичних країн”
"Зовнішня політика нового президента відрізняється від політики попереднього тим, що вона рівновіддалена від усіх провідних центрів формування геополітики, - каже Олександр Чалий, 56 років, Надзвичайний і Повноважний Посол України. - Це кроки у правильному напрямку. Київ збалансував свої відносини по лінії Брюссель?"Москва?"Вашингтон і ввів у ці відносини ще один вектор - Пекін. Ключові гравці почали більше довіряти Україні. І це дає нам більше можливостей для відстоювання національних інтересів.

Але мене хвилює, що відсутня тривала стратегія в питанні безпеки країни. Позаблоковий статус виглядає швидше як тактичний хід, а не стратегічний вибір. Характерними, з цієї точки зору, є заяви наших дипломатів, які кажуть, що сьогодні питання членства в НАТО знімається. Тобто не виключено, що за інших обставин Україна повернеться до цього. Ця невизначеність створює певну нервозність у відносинах між провідними державами світу і Києвом.

Вважаю, що краще трансформувати позаблоковий статус нашої держави в нейтральний, який буде визнаний світовим товариством і країнами - членами Ради Безпеки ООН. Практично це можна зробити, поставивши на Раді Безпеки питання підтвердження Будапештського меморандуму (угода 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. - "ГПУ"), і тих зобов'язань, які країни ядерного клубу взяли щодо України. Про це Віктор Янукович мав сказати на сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку".

 

Наскільки успішними є візити президента України за кордон?

- Загалом ключові позиції президента України сприймають і оцінюють позитивно у країнах, де він побував. Економічна складова в них була чітко виражена, особливо в Китаї.

Президент зробив кардинальні кроки в тому, щоб у нас була якісно нова, виваженіша зовнішня політика. Вона відповідає геополітичним викликам у світі, які можна спрогнозувати на найближчі 10 років. Питання тільки в тому, щоб зробити стратегічний вибір - нейтральної країни, яка хоче інтегруватися в європейські структури, маючи при цьому тісні стосунки з Росією, Китаєм, Бразилією та Індією.

Але під час візитів українського президента сталися і проколи, як-от відмова української діаспори в США зустрітися з Януковичем. Ретельніше слід було би працювати з громадськістю і в Німеччині. Головна помилка української зовнішньої політики, що в західному суспільстві й засобах інформації почалася тенденція сприйняття України як недемократичної держави. Команда президента недопрацьовує в інформаційному забезпеченні цих візитів, у поясненні процесів, які відбуваються в Україні. Ми підійшли близько до червоної риски, за якою Україна може перейти до ряду недемократичних країн. Це нашкодить нашій зовнішній політиці та євроінтеграційному курсу.

 

Як може змінитися політика США щодо України після посилення в Америці позицій республіканців?

- У стратегічному плані - ніяк. Для нової адміністрації США, демократична вона чи республіканська, країни Східної Європи тепер не є пріоритетом. Сполучені Штати зацікавлені, щоби зовнішня політика України не створювала конфронтації по лінії Вашингтон?"Москва. Америка дедалі більше віддає європейський простір на відповідальність країн Європи й Російської Федерації. Бо найбільші виклики для США у ХХІ столітті будуть у Тихому океані.

Зараз ви читаєте новину «"Краще трансформувати позаблоковий статус України в нейтральний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути