четвер, 10 листопада 2011 07:45

Кожний сьомий українець не має друга

 

Найголовнішими підставами для дружби українці вважають довіру, взаєморозуміння і щирість. Проте 14% не мають друзів. Такі дані соціологічного опитування компанії "Ресерч енд Брендинґ Ґруп".

— Дружба, як і перше кохання, народжується дуже рано, — каже директор Інституту психології ім. Григорія Костюка 69-річний Сергій Максименко. — В юності ми почуваємося найгарнішими, поетичними, потужний розвиток свідомості веде до самостверждення. Тому приятелювання із цього віку найбільш тривале. Якщо людина не знайшла друзів у юності, у студентські роки, то далі в неї більше шансів залишитися самотньою.

Часто людей об'єднує дружба "болю" — як-от чорнобильців, афганців. Їхня діяльність була пов'язана з можливою втратою життя. Це відчуття зміцнює дружбу.

Сильні дружні зв'язки об'єднують українців за кордоном. Тут головний чинник — ностальгія за своїм краєм. Не дарма ж кажуть, що все добре ми бачимо на відстані.

Справжні друзі зустрічаються частіше, ніж раз на місяць. Частота побачень пов'язана з традиціями, що склалися в певних соціальних групах. Наприклад, шкільні, студентські колективи формують у людей чимало спільних інтересів, тому вони дуже часто зустрічаються навіть після закінчення навчання. У людей, пов'язаних суто діловими стосунками, дружні зустрічі трапляються рідше.

Українці вміють більше дружити, ніж у західних країнах. Бо ми розвивалися за інтровертною моделлю — заглиблювалися у себе, шукали своє "я", вірили в релігійні витоки. Але що краще пізнаємо одне одного, то більше недоліків бачимо. На жаль, ми не завжди помічаємо добро, яке для нас творять друзі. Таке буває у cтосунках у сім'ї: чоловік зробив дружині на копійку, а вона починає вимагати, щоб зробив на дві. І вже третього разу це сприймається як норма.

Українцям слід учитися хвалити одне одного. Тоді дружба буде красивішою і монолітнішою, а стосунки — міцними.

Зараз ви читаєте новину «Кожний сьомий українець не має друга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути