четвер, 23 січня 2020 07:00

Конституцію Російської Федерації змінять

— Треба пред'являти жорсткі вимоги до осіб, які претендують на посаду президента. Пропоную закріпити норму про постійне проживання на території Росії не менше 25 років. А також про відсутність іноземного громадянства або дозволу на проживання в іншій державі. Не тільки на момент участі у виборах, а й раніше, — каже російський президент 66-річний Володимир Путін 15 січня під час щорічного звернення до Федеральних зборів. Оголосив про намір провести конституційну реформу. 20 січня вніс у парламент відповідний законопроєкт. Президентом РФ можна бути тільки двічі за життя, згідно з документом.

Серед запропонованих змін — посилити роль парламенту та губернаторів, запровадити верховенство конституції Росії над міжнародними правом. Пропонує закріпити роль Державної ради — органу при президенті, до якого входять глави суб'єктів федерації, члени уряду, спікери Держдуми і Ради федерації, представники президента у федеральних округах.

Зараз глава держави призначає прем'єра й міністрів зі згоди Держдуми. Путін пропонує, щоб парламент міг за поданням голови уряду затверджувати всіх віцепрем'єрів і міністрів. Президент втратить право відхиляти підтриманих Думою керівників міністерств і буде зобов'язаний їх затвердити.

Конституційні зміни затвердять на референдумі на початку травня, повідомляє російська преса.

— Путін більше не балотуватиметься в президенти (не може обіймати посаду більш як двічі поспіль, за чинним законодавством. — ГПУ). Тому зменшить повноваження для цієї посади. Планує створити модель парламентсько-президентської республіки. Сам може очолити так звану Державну раду, — говорить публіцист Віталій Портников, 52 роки.

— Відмова від верховенства міжнародного права перетворює Росію на Радянський Союз. На території країни не зможуть діяти міжнародні конвенції. Те ж стосується судів і документів на кшталт Будапештського меморандуму (договір 1994 року, за яким Росія, США й Велика Британія надали Україні безпекові гарантії взамін на ядерне роззброєння. — ГПУ). Яке б рішення не прийняв будь-який міжнародний арбітраж у суперечці Росії та України, Москва його не виконуватиме. Тепер матиме для цього юридичні підстави, прописані у конституції. Це "привіт" європейським політикам, які наполягали, що РФ неодмінно треба повернути до Парламентської асамблеї Ради Європи. Мовляв, тільки так росіяни зможуть відстоювати свої права в Європейському суді.

— Володимир Володимирович буде поступливішим у зовнішній політиці, — каже російський публіцист ­Леонід Радзіховський, 66 років. — Зокрема, щодо України. Шукатиме миру на Донбасі. Буде заморожений конфлікт, як у Придністров'ї. У перехідний період для нього важливо, щоб нову конструкцію і його на новій посаді визнав Захід.

— Наступні вибори російського президента пройдуть за новою редакцією конституції. Це за старою Путіна обирали чотири рази. Тепер можна ще два — наприклад, із 2024 по 2036 роки, — вважає політолог 79-річний Андрій Піонтковський.

"Треба якісний уряд, як було після анексії Криму"

15 січня прем'єр-міністр Росії Дмитро Медвєдєв оголосив про своє звільнення з посади та відставку уряду. Володимир Путін призначив його заступником голови Ради безпеки РФ. Наступного дня Держдума затвердила нового главу уряду — 53-річного Михайла Мішустіна. Доти очолював податкову службу.

— Роль Дмитра Медвєдєва в новій вертикалі влади Росії до кінця не зрозуміла, — каже політолог Іван Преображенський, 38 років. — Можливо, йому знову дадуть президентство без повноважень. Як у 2008–2012 роках, коли був формальним главою держави.

Мішустін — хороший управлінець. В умовах транзиту влади Путіну треба надійні тили — якісний уряд. Так було після анексії Криму. Системні ліберали не брали участі в рішеннях щодо півострова, але їх зібрали після, пояснили ситуацію й запропонували рятувати економіку під час санкцій і падіння цін на нафту. Професіонали непогано впоралися, забезпечивши стійкість влади.

Зараз ви читаєте новину «Конституцію Російської Федерації змінять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути