четвер, 09 вересня 2010 02:13

Комуністи зірвали референдум

У Молдові не відбувся референдум, за допомогою якого правляча коаліція хотіла змінити механізм обрання президента. Керівника держави там і далі обиратимуть депутати парламенту, а не всенародним голосуванням.

— Плебісцит провалився через низьку явку: на ділянки для голосування прийшло менше третини виборців. Причини провалу дві: комуністи все літо активно працювали на зрив референдуму, а демократичні сили, покладаючись на дані соціологічних опитувань, вже почали боротьбу між собою за висунення кандидатів, — каже політичний аналітик Інституту євро-атлантичного співробітництва Володимир Горбач, 40 років. — Після 10-річного правління комуністів у Молдові залишилася прокомуністична місцева влада. Ще влітку деякі сільські та районні ради ухвалювали рішення про неучасть у референдумі. Залякували людей, що всенародні вибори президента розколять державу, як Україну. І таки переконали не втручатися в політичні питання.

Комуністи проти всенародних виборів глави держави, бо не мають гідного кандидата. Їхній лідер Володимир Воронін не має права балотуватися, бо двічі поспіль був президентом. А менш популярні Григоріу Петренку та Ігор Додон ще не досягли 40-річного віку.

Голосувати десятьма картками парламентська культура не дозволяє

Правлячий альянс "За європейську інтеграцію" міг би піти на переговори з комуністами, щоб змінити конституцію. Але 24 партії відкинули співпрацю з опозицією. Побоялися, що цей компроміс призведе до електоральних втрат. Єдиним виходом із ситуації стануть дострокові парламентські вибори. Вони можуть відбутися на початку листопада.

Звісно, правляча коаліція могла б вчинити так, як в Україні, — перекупити кілька "тушок". Але в цьому й різниця між нашими парламентами. У Молдові не так престижно бути депутатом, як урядовцем. Парламентарій має працювати —  ходити на засідання, готувати законопроекти. Голосувати десятьма картками парламентська культура не дозволяє.

Із політичної кризи в Молдові наші політики можуть зробити головний висновок: для розвитку країни потрібен постійний діалог влади й опозиції. Якщо одна сила заганяє іншу в глухий кут, намагається зіштовхнути з політичної сцени — це закінчується паралічем усієї системи влади.

Зараз ви читаєте новину «Комуністи зірвали референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути