Ексклюзиви
середа, 10 лютого 2010 17:29

Комунгоспи таки доведеться реформувати

Українці неохоче створюють ОСББ —об"єднання співвласників багатоквартирних будинків, вважають у Міністерстві житлово-комунального господарства. Власниками приватизованого житлового фонду стали понад 12 тис. ОСББ.

— Причини різні: мешканці не вірять у їх ефективність, хтось не бажає собі клопотів, а десь цього не підтримують місцеві ради, хоча зобов"язані, — пояснює 33-річний Олександр Курило, начальник міністерського відділу житлової політики. — У будь-якому разі, ініціатива має виходити від мешканців. Люди мають брати на себе відповідальність, самі доглядати за своїм майном і не сподіватися на диво. Така практика поширена в Європі, й ми маємо через це пройти.

Міністр із питань ЖКГ Олексій Кучеренко каже, що міськвиконкомам треба дати рік на створення та автоматичну реєстрацію ОСББ як юридичних осіб. Об"єднання саме визначатиме, в кого замовляти житлово-комунальні послуги та які саме. Без цього реформування ЖКГ, залучення інвестицій у галузь неможливі.

Люди не вірять, що хтось виділить кошти на ремонт

— Наші люди досі тримаються споживацької психології, вважають, що хтось має їм щось робити, — зауважує начальник управління муніципального розвитку Житомирської міськради 31-річний Олександр Круківський. — Хоча головна перевага ОСББ — це можливість мешканців самостійно контролювати зібрані за компослуги кошти, якість обслуговування і встановлювати розмір членських внесків. Із мешканцями будинків, які перебувають на балансі ЖЕКу, тарифів ніхто не погоджує. Хоча цього вимагає урядова постанова "Про порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій". Але механізм не прописаний. Заважає створювати ОСББ і відсутність у місцевих бюджетах коштів на першочерговий ремонт будинку, який із комунальної форми власності переходить до ОСББ. Люди не вірять, що хтось виділить кошти на ремонт, коли будинок буде знято з балансу ЖЕКу. Тому в Житомирі ми розробили міську програму підтримки ОСББ. Домовляємося з мешканцями про участь жеку в капремонті. Найчастіше люди просять полагодити дах і водопровід. Решту роблять самі.

Кількість аварій комунальних мереж зросла вп"ятеро

Близько 70% житлового фонду в Україна збудували до 1970 року. В Національному інституті стратегічних досліджень підрахували, що спрацьованість основних фондів перевищує 60%, а енергоємність комунальних послуг у 2,5–3 рази перевершує показники європейських країн.

На початку 1990-х на 100 км комунальних мереж припадало в середньому 30–40 аварій. Останніми роками цей показник сягнув 200. Причина — потреби зросли, а інфраструктурні потужності їм не відповідають.

Зараз ви читаєте новину «Комунгоспи таки доведеться реформувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути