пʼятниця, 06 вересня 2013 00:45

"Києву варто обмежитися гуманітарною допомогою сирійцям"

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Микола Сунгуровський: ”Асад давно показує, що триматиметься до останнього”
Микола Сунгуровський: ”Асад давно показує, що триматиметься до останнього”

Під час громадянської війни в Сирії застосували хімічну зброю. У передмістях Дамаска загинули до півтори тисячі людей. Подібні атаки були ще в кількох місцях, інформують розвідки західних країн. Офіційна сирійська влада спихає все на провокації опозиції. Однак США, Франція й Туреччина заявили про готовність до військового втручання.

— Ситуація в Сирії зайшла надто далеко, —  вважає директор військових програм Центру Разумкова 62-річний Микола Сунгуровський. — Якщо хімічні удари ввійдуть у практику — жертв буде більше.

Важливо не допустити поширення зброї масового ураження, вберегти регіон від гуманітарної катастрофи. Адже сусідні країни повні сирійських біженців (Ліван прийняв 715 тис. осіб, Йорданія з Туреччиною по 500 тис., Ірак — 160 тис., Єгипет 110 тис. — "ГПУ"). Але поки що не назвали головну мету можливого втручання. А від неї залежать тактика і успіх.

Припустімо, міжнародна спільнота хоче продемонструвати президенту Асаду: "Ай-ай, якщо й далі так поводитимешся — покараємо". Тоді можна обійтись авіаударами. Чи буде ефект? Асад давно показує, що триматиметься до останнього.

Як запобігти застосуванню хімічної зброї?

— Потрібна наземна операція. Спецпідрозділи з силами протихімічної оборони мають захопити небезпечні об'єкти, охороняти їх. Із подібним поворотом не змиряться ані сили Асада, ані "Аль-Каїда". Для утримування об'єктів тривалий час потрібні значні військові потуги. Тому треба плацдарм для розміщення. Його ж у цьому регіоні немає, хіба що в Туреччині.

Другий варіант — міжнародна коаліція вивезе з Сирії запаси хімічної зброї. Але як? Якщо морем, треба доставити вантаж до берега. Не уникнути тяжких боїв. Коли літаками, слід знешкодити всі можливі засоби протиповітряної оборони. А це в принципі неможливо, бо їх мають і повстанці, й уряд, і антизахідні угруповання в сусідніх країнах. Третій варіант — нейтралізувати хімічну зброю на місці. Тоді треба завезти обладнання, збудувати заводи. І це потребує повномасштабної операції та міжнародного консенсусу.

Поки що жодну з цілей операції не озвучили. Це викликає недовіру: чи коаліція справді хоче чогось серйозного, чи просто полякати.

Можна також підтримати сирійську опозицію, щоб зрівняти сили з урядовими.

— Так. Для цього може вистачити авіанальотів. Тоді питання, чи активно бомбити. Асад заявив, що війська розпорошать по країні й перемішають із місцевим населенням.

Наскільки серйозним фактором є наявність у регіоні російських військових кораблів?

— На конфронтацію Росія не піде. Може хіба сховати в себе Асада.

Навіщо? Це зіпсує її міжнародну репутацію.

— А чим Росія ще може показати свою силу? Сирія та Іран — єдині союзники й зачіпки Москви на Близькому Сході. Відмовитися від них Путінові також не з руки.

Що має на меті Барак Обама?

— Для Сполучених Штатів це клубок, ниточки якого зараз непомітні, але згодом можуть зіграти значну роль. Там присутні економічні інтереси, іміджеві. Операція впливатиме як на світовий авторитет США, так і на політику всередині країни.

Багато залежатиме від перших кроків коаліції. Будуть успішні — кількість прибічників операції, а відтак і Штатів, одразу зросте. Підтримають Ліга арабських держав, Ізраїль. Це все добрі козирі Америки на майбутнє.

Наскільки Сирія цінна в плані матеріальних ресурсів?

— Там є нафта. Але головне, це досить серйозна транспортна країна. Через неї пролягають стратегічні нафтопроводи. Загострення призвело до зростання цін на нафту.

Які в цій ситуації можливості України?

— Я не раджу Києву втручатися. Бо ж незрозуміло, який план коаліції. Є ризик, що масштабна наземна операція буде неуспішна. Може забракнути сил, особливо під час економічної кризи. А от гуманітарну допомогу простим сирійцям, звичайно, схвалять.

Наскільки ймовірно, що західні держави загрузнуть у цій війні, як раніше в Іраку?

— Цілком. У коаліції вистачає планувальників, аби прорахувати успішний початок і подальші кроки. Але ж уряди не завжди дослухаються до них.

"Нафтові ринки охопить паніка, всі спекулюватимуть"

Початок військової кампанії в Сирії підвищить ціни на нафту зі $120 до щонайменше $125 за барель, вважає експерт Інституту енергетичних досліджень 32-річний Юрій Корольчук:

— У Сирії не такий великий видобуток — 1 відсоток у світовому масштабі. Нестачу легко покриють Росія і Саудівська Аравія, але ринки охопить паніка, всі спекулюватимуть. Ситуацію ускладнює, що в Лівії страйкують працівники сировинної галузі, які заблокували морські термінали. Ця країна видобуває 12 відсотків світової нафти з низьким вмістом сірки — значний обсяг.

Ситуація на глобальному ринку вплине на подорожчання бензину в Україні. Згодом — і газу. Щоб убезпечитися від подібних стрибків, країни працюють над використанням альтернативних джерел, мають різні коридори поставок енергоносіїв. До прикладу, Німеччина 30 відсотків газу бере з Росії, 30 — з Норвегії, 20 — з Голландії, 10 — з Великої Британії, 10 — власний видобуток.

Зараз ви читаєте новину «"Києву варто обмежитися гуманітарною допомогою сирійцям"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути