Ексклюзиви
четвер, 12 травня 2011 08:32

Китайська гречка коштуватиме до 20 гривень

Автор: фото з сайта www.glavred.info
  Володимир Лапа: ”Ціни на гречку, на відміну від пшениці, держава не регулює”
Володимир Лапа: ”Ціни на гречку, на відміну від пшениці, держава не регулює”

Депутат-"нунсівець" Володимир Ар'єв поцікавився в Державній продовольчо-зерновій корпорації умовами закупівлі 20 тис. т китайської гречки для України. З'ясувалося, що крупу постачає компанія "Хліб Інвестбуд", а ціна тонни з урахуванням страхування і транспортування сягнула $1750. Це близько 14 тис. грн.

— Спеціалісти називають максимальну ціну — 700 доларів за тонну. Незрозуміло, куди пішла тисяча доларів, — говорить Ар'єв.

Генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа пояснює дорожнечу китайської гречки тим, що ринок цього продукту вузький.

Чи виправдана ціна тонни — 1750 доларів?

— Наприкінці 2010-го ціни на китайську гречку для України були близько 1500 доларів за тонну. Тому ціна у 700 доларів, м'яко кажучи, нереалістична. Очевидно, у лютому попит на товар зріс.

Хто ще закуповує крупу?

— Контракти на гречку укладають зазвичай тільки Росія, Білорусь і Україна. Далі цей товар не йде. Але коли українські покупці приїздять підписувати контракти на поставку одночасно з російськими, то ціна на продукт може збільшитися на 10–20 відсотків.

Чи можна було купити гречку не в Китаї?

— Одиниці країн можуть запропонувати нам контракти з цього товару. Серед них і Китай. Причому ту саму китайську гречку нам хотіли продавати деякі європейські компанії. Ціни на цю крупу, на відміну від пшениці, держава не регулює. Тому умови контракту на такий продукт — унікальне явище. Доводиться брати те, що є.

Скільки коштуватиме китайська гречка у крамницях?

— Кінцева ціна з урахуванням податку на додану вартість і доставки становитиме близько 17 гривень за кілограм. Але це без торговельної націнки. Власне українська гречка зараз коштує 18–24 гривні за кілограм залежно від місцевості, де її продають. Із квітня ціни на українську гречку нарешті почали пригальмовувати. У наступні місяці вона коштувати близько 20 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Китайська гречка коштуватиме до 20 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути