Ексклюзиви
четвер, 24 грудня 2020 06:55

Кілька угруповань змагаються за вплив на президента

18 грудня заступнику керівника Офіса президента 38-річному Олегу Татарову повідомили про підозру в передачі хабара. Представники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро зробили це заочно. Бо в Офіс президента їх не впустили нібито через порушення процедури. 21 грудня Татаров сам прийшов до НАБУ по повістку. Того ж дня написав заяву про призупинення службових обов'язків у "зв'язку із суспільним резонансом і щоб не допустити тиску на правоохоронні органи".

Прокурори наполягають на запобіжному заході у вигляді арешту з альтернативою внесення застави.

Татарова підозрюють в участі у фальсифікації експертизи у провадженні щодо екснардепа й власника компанії "Укрбуд" Максима Микитася. Останнього звинувачують у розкраданні держ­коштів під час спорудження житла для бійців Нацгвардії. Микитась свідчить, що дав хабар у вигляді паркомісця за 250 тис. грн заступнику директора експертно-криміналістичного центру МВС Костянтинові Дубоносу. За це той зменшив суму збитків держави у справі з 81 млн до 7 млн грн. Суд відправив Дубоноса в СІЗО. Олега Татарова слідство вважає посередником між ним і забудовником. 2 грудня в суді Микитась сказав, що Татаров працював у його компанії "фахівцем зі схем".

— Справа безперспективна. Виглядає як зведення рахунків між поверхами Офіса президента чи будівлями урядового кварталу, — вважає політолог 49-річний Віктор Бобиренко.

— Кілька угруповань конкурують між собою за вплив на Зеленського й прийняття рішень. Керуються інтересами Коломойського, Ахметова й Авакова. Або навіть Росії. НАБУ тут лише інструмент. В Україні не працюють інституції. Злочинців часто переслідують за те, що стоять у когось на дорозі, а не за злодіяння. Це політична гра, в якій Татаров виявився пішаком. Спершу його люстрованого (працював під керівництвом Віталія Захарченка у МВС в уряді Миколи Азарова. Курирував кримінальні провадження стосовно Автомайдану та активістів Революції гідності. — ГПУ) призначають, а потім усувають. Суспільство очікує, що когось посадять. Але влада Зеленського з корупцією не бореться.

— Татарову порадили призупинити повноваження в Офісі президента. Якщо справа розвалиться — поновлять, — говорить політолог Володимир Фесенко, 61 рік. — Він токсичний для Банкової, одіозний із самого початку. Вів незграбну публічну активність. Заявляв про зовнішнє керування країною через НАБУ. Але в Офісі задоволені ним. Нібито успішно налагодив роботу з правоохоронними органами, особливо в регіонах.

— За законом усунути від виконання службових обов'язків можна лише відстороненням або звільненням. Щодо заступника голови ОП це може зробити лише президент своїм указом. Таке одразу публікують на офіційному сайті. Усе інше — обман суспільства. Або Зеленський відмовився відсторонювати Татарова, або в ОП брешуть про відсторонення, — заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, 36 років.

Зараз ви читаєте новину «Кілька угруповань змагаються за вплив на президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути