понеділок, 26 листопада 2007 15:23

Із виразкою шлунка чи астмою до університету можуть не взяти

Отримувати вищу освіту в нашій країні невдовзі зможуть лише абсолютно здорові люди. Це випливає з документа, який ще влітку почали готувати два міністерства — охорони здоров"я та освіти. Ідеться про перелік медичних протипоказань для вступу до ВНЗ.

Якщо його затвердять, то дорога до вищої освіти буде закрита майже для всіх молодих українців. Адже фахівці МОЗу постійно кажуть про погіршення стану здоров"я українських дітей. Мовляв, серед школярів немає абсолютно здорових. За роки навчання в школі загострюються хвороби, що вже є, чи з"являються нові. Викривлення хребта, погіршення зору, анемії, судинні дистонії — цей "скарб" діти отримують разом з атестатом про середню освіту. І несуть його далі до вищих навчальних закладів. А згідно з отим пропонованим МОЗом і Міносвіти переліком, двері університетів та інститутів будуть зачинені для абітурієнтів з імунодефіцитом, цукровим діабетом, виразкою шлунка, бронхіальною астмою тощо. Навіть дитину з двома деформованими пальцями на правій руці можуть, за цим документом, позбавити права на отримання вищої освіти. Щоправда, "цінну вказівку" міністерств ВНЗ нібито можуть виконувати на свій розсуд.

Корупція розквітне ще більше

Складно уявити, що почнеться в країні наступної весни, коли стартуватиме чергова вступна кампанія! Лікарі почнуть писати медичні довідки за формою N086У майже зі слів батьків абітурієнтів. Ті відразу ж на папері позбудуться будь-яких хвороб. А у приймальних комісіях ВНЗ звертатимуть більше уваги на стан здоров"я потенційних студентів, ніж на їхні знання. Корупція розквітне ще більше. Цікаво, скільки будуть коштувати послуги лікаря за гарну довідку або ж згода відповідальних осіб вищих навчальних закладів на вступ абітурієнта, якщо довідка буде "поганою"? Із другого боку — якщо все буде чесно, згідно з отим переліком протипоказань, то набирати у студенти просто буде нікого.

Зрозуміло, що папірець із вказівками від МОЗу та Міносвіти суперечить конституційному праву на освіту та й узагалі здоровому глузду. Вступити до ВНЗ не матиме права людина з двома викривленими пальцями. Водночас громадяни з особливими потребами, які мають інвалідність I та II груп і відповідний дозвіл від лікарсько-трудової експертної комісії, можуть стати студентами вищих навчальних закладів поза конкурсом. Зрозуміло, що цю довідку від фахівців комісії отримати не так просто. Проте схоже, що незабаром так само складно буде отримати й звичайну медичну форму. Звісно, якщо не матимеш грошей за неї заплатити.

Зараз ви читаєте новину «Із виразкою шлунка чи астмою до університету можуть не взяти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути