Ексклюзиви
понеділок, 11 лютого 2008 16:24

Інфляцію можна зупинити більшою пропозицією товарів

За даними Держкомстату, інфляція у січні становила 2,9% до грудня 2007-го. У річному вимірі, тобто у порівнянні з січнем минулого року, зростання загального рівня цін сягнуло 19,4%

Вже п"ять місяців поспіль ціни за місяць зростають на понад 2%, а річна інфляція є порівняною лише з 2000 роком. Проте тоді 25,8-відсоткове зростання цін було пов"язане з виплатою заборгованостей із зарплат і пенсій, переходом із бартеру до розрахунків "живими" грошима, лібералізацією ринку сільськогосподарської продукції. Протягом 2000-го було суттєво змінено ситуацію в економіці: від десятилітнього спаду Україна перейшла до зростання, що триває й досі.

Ситуація 2007-2008 років інша. Немає потреби штучного стимулювання попиту — вже сьомий рік поспіль приватне споживання зростає швидше за ВВП,та й інвестиції останніми роками ростуть доволі швидко. Але значна інфляція останнього часу створює загрозу для стабільності економіки в середньостроковій перспективі й свідчить про необхідність посилення антиінфляційних заходів.

Найбільше подорожчали хліб, овочі, фрукти, молоко та олія

Як і раніше, найшвидше зростають ціни на продукти харчування: 28,5% за останніх 12 місяців. Найбільше подорожчали хліб -на 22,5%, овочі — 51,8%, фрукти — 65,1%, молоко — 43,3% та олія — 79%. Уряд і НБУ поки що не в змозі знизити рівень інфляції за допомогою монетарної політики: більшість чинників рівня інфляції, знаходяться в немонетарній площині.

Причина інфляції подвійна: з одного боку зростання доходів, з другого — неможливість задовольнити існуючий попит продуктами харчування власного виробництва. Ситуацію ускладнив нижчий за очікуваний урожай більшості культур 2007 року і зростання світового попиту на харчі. Погіршує її й відкриття російського ринку для українських молочних і м"ясних продуктів —  виробникам вигідніше більшість продовольчих товарів експортувати в Росію, там ціни вищі за українські.

Доходи зростають швидко — до 30% на рік у номінальному виразі. І "провина" за це не лише на урядах, що ніби суперничають один із одним за титул найпопулістського. Приватний сектор також суттєво нарощує витрати на оплату праці, насамперед через дефіцит кваліфікованих кадрів. 2001 року на зарплати найманих працівників ішло 42% ВВП. 2007-го, за оцінками Міжнародного центру перспективних досліджень, цей показник перевалив за 50%.

Але лише уряд-самогубця намагатиметься зупинити зростання доходів. Хоча б через те, що інфляція є інерційною, і навіть після зупинки цього зростання ціни певний час все одно повзтимуть угору, погіршуючи рівень життя людей. Тож єдиним джерелом уповільнення темпів інфляції є вплив на пропозицію. Серед оригінальних підходів — активне дослідження окремих ринків сільськогосподарських товарів. Тих, де є певні ознаки зговору виробників щодо утримання високих цін.

Зараз ви читаєте новину «Інфляцію можна зупинити більшою пропозицією товарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути