Ексклюзиви
четвер, 24 вересня 2020 07:30

"Іде цілеспрямована атака на антикорупційні органи"

17 вересня Верховна Рада затвердила сімох представників від парламенту до складу комісії, що обере голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратори, його заступників і керівників підрозділів. Ще чотирьох членів делегує Рада прокурорів. Повноваження чинного голови САП Назара Холодницького закінчаться в листопаді. Очолював установу п'ять років.

Народні депутати обрали до комісії докторів юридичних наук Олену Бусол, Олексія Дрозда, Катерину Коваль, В'ячеслава Навроцького, Євгена Соболя, адвоката Андрія Гуджала та кандидата юридичних наук Богдана Романюка.

Постанову підтримали фракції "Слуга народу", "Опозиційна платформа — За життя", депутатські групи "За майбутнє" й "Довіра". "Голос", "Європейська солідарність" і "Батьківщина" голосували "проти".

— Ухвалені Верховною Радою кандидати не відповідають нормам закону про прокуратуру в плані досвіду й доброчесності, — говорить виконавчий директор Центру протидії корупції Дар'я Каленюк, 32 роки.

— Депутати кажуть, кандидати дуже розумні, з науковими ступенями. Але, наприклад, Євген Соболь захистив дисертацію про права людей з інвалідністю. Не має уявлення, що таке боротьба з корупцією. Гуджала працював в органах прокуратури до 2019-го. Коли генпрокурор Руслан Рябошапка почав очищати кадри, не захотів проходити атестацію. Не міг пояснити походження своїх статків. Слухала запис співбесіди з Коваль і Бусол. Не уявляють, про що мова. Жодних знань про специфіку антикорупційної діяльності.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура — потужний орган. Його керівник має великі повноваження. Може погодити чи скасувати підозру якомусь олігарху. Притягти до відповідальності або ж покривати. САП скеровує гучні справи на судовий розгляд. Влада в тандемі з проросійськими силами й олігархами хоче мати ручного керівника.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія обманює, що в жодних зобов'язаннях перед західними партнерами не зафіксована незалежність антикорупційний органів. Це голосування стало відвертим плювком в обличчя тих, хто нас підтримував. Ризикуємо втратити мільярди доларів допомоги від Міжнародного валютного фонду, Європейського банку, США та ЄС.

Іде цілеспрямована атака на антикорупційні органи. Конституційний суд визнав невідповідними низку положень закону про Національне антикорупційне бюро. Планує переглянути електронне декларування, норми закону про Антикорупційний суд. Такі дії можуть стати причиною скасування безвізу та розриву стосунків з Євросоюзом. Це штовхне нас у російські обійми.

Зараз ви читаєте новину «"Іде цілеспрямована атака на антикорупційні органи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути