Ексклюзиви
пʼятниця, 29 серпня 2008 17:38

Грузія розриває дипломатичні стосунки з Росією

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У Четвер парламент Грузії проголосував за розрив дипломатичних стосунків із Росією та підтвердив статус російських військ на території країни як окупаційних. Такою була відповідь на визнання Москвою незалежності Абхазії та Південної Осетії.

Території цих республік також оголошено окупованими. Генпрокуратура має вивчити факти етнічних чисток щодо грузинського населення в зоні конфлікту.

Надзвичайний і повноважний посол України, професор міжнародного права Володимир Василенко, 71 рік, вважає це вимушеним кроком зі сторони Грузії, актом протесту проти агресії і нелегітимного визнання РФ незалежних частин Грузії. За словами дипломата, рішення грузинського парламенту означає припинення всіх офіційних стосунків між двома державами, а також закриття посольств в обох столицях. Не діятимуть інструменти дипломатичного захисту громадян Росії у Грузії, а грузинів — у Росії. Це впливатиме на рівень економічних зв"язків та інвестицій. Може припинитися авіаційне, залізничне та автомобільне сполучення між країнами.

Обидві держави щодо громадян іншої сторони мають дотримуватися норм міжнародного права, виконувати міжнародні угоди щодо захисту прав людини, не вдаватися до репресивних заходів щодо підприємців.

— Відносини в економічній, культурній, гуманітарній сферах, безумовно, згортатимуться, — зазначає Володимир Василенко. — Але якщо не будуть припинені консульські відносини, то консульські  установи зможуть видавати візи громадянам для перетину кордону.

Заступник директора Центру Разумкова 37-річний Валерій Чалий, каже: такий крок Тбілісі можна було передбачити. Крім іншого, Грузія таким чином демонструє єдність політичних сил — вони одностайно засудили російську агресію. На думку експерта, у разі подальшої ескалації сторін можуть бути здійснені інші кроки. Скажімо, економічні санкції — Росія вже застосовувала подібне, забороняючи експорт грузинського вина.

— Москва зайшла далі, ніж це робить зараз Тбілісі, — наголошує Чалий.

— Прикро, що дипломатичні стосунки розірвали дві сусідні країни, — говорить народний депутат від БЮТу 59-річний Володимир Полохало. — Але конфлікт практично призвів до припинення будь-яких економічних і торгових відносин між Росією й Грузією. Рішення грузинського парламенту — це лише констатація факту, логічне завершення давно розпочатих процесів.

Зараз ви читаєте новину «Грузія розриває дипломатичні стосунки з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути