Ексклюзиви
середа, 08 жовтня 2008 17:54

Гривня схильна до подальшого падіння

Останніми днями долар в Україні суттєво подорожчав. Основні причини зміцнення американської валюти полягають у значній відкритості української економіки на фоні найсуттєвішої за останні десятиріччя світової фінансової кризи.

Почав зростати попит на валюту з боку імпортерів. Це пов"язано передусім з початком опалювального сезону та необхідністю збільшення імпорту газу та нафти. Один лише "Нафтогаз" у вересні планував закупити $1,5 млрд і такий же обсяг — у жовтні.

Через меншу надійність цінних паперів та інших активів у менш розвинених країнах світові інвестори про всяк випадок намагаються вийти з таких економік, аби перечекати кризу. Тож вони також активно вимагають іноземної валюти.

Ціни на сировину у зв"язку з кризою помітно впали. Це призвело до значного зменшення рентабельності української металургії — галузі, що дає понад 40 відсотків усіх експортних доходів. За попередніми даними, виробництво чорних металів у вересні в Україні впало на 32 відсотки, а світові ціни на них — більш ніж на 10 відсотків. Отож загальні валютні надходження від експорту скоротилися. А відповідно знизилася й пропозиція валюти. Не виключено, що частина експортерів притримує валютну виручку, аби додатково роздути курс і продати свою валюту якнайдорожче.

Лише "Нафтогаз" у вересні планував закупити 1,5 мільярда доларів

Раніше "дірку" зовнішньоторговельного дефіциту ми затикали іноземними інвестиціями та борговими коштами з-за кордону. Нині зарубіжні інвестори вкрай обережно ставляться до того, аби розлучитися з власними коштами: ситуація на ринках непевна, і гроші можуть бути потрібні у будь-яку мить. Тож звичайний потік іноземного капіталу майже зупинився. Більше того, українські компанії, передусім банки, постають перед проблемою повернення тих зовнішніх кредитів, які отримали у попередні роки. Коли позичали, у світі було багато вільних коштів, а в Україні стрімко зростало кредитування. Очікувалося, що по закінченні терміну кредиту компанія зможе взяти новий, аби покрити старий. Зараз зробити це практично неможливо. Тож в українських боржників виникає ще одна проблема — де взяти валюту на виплату зовнішніх боргів. Це також тисне на курс.

Усе це разом не дозволяє сподіватися на зміцнення гривні не лише у найближчі дні, а навіть місяці. Доки вищеописані чинники діятимуть, вона залишатиметься схильною до подальшого здешевлення щодо долара.

Зараз ви читаєте новину «Гривня схильна до подальшого падіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути