Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2012 05:00

Графік повернення боргів може обвалити гривню

Графік повернення боргів може обвалити гривню

Тиждень тому Україна почала погашати кредит Міжнародного валютного фонду. Із отриманих від листопада 2008-го понад $10 млрд віддала близько $580 млн. Це 4,6 млрд грн.

До кінця року держава має повернути МВФ іще $3 млрд. Але доведеться знову брати в борг, щоб утримати курс національної валюти. Про це каже економіст Українського аналітичного центру Олександр Охрименко, 48 років:

— Перед Національним банком стоїть завдання — тримати гривню на рівні 8,1-8,2 за долар. Є велика ймовірність, що "зелений" чи євро можуть дещо підсісти, а гривня зміцніє після притоку грошей туристів на футбольний чемпіонат Євро-2012. Але графік повернення боргів за кредитами може обвалити гривню. Математичний розрахунок підказує, що валюти не вистачить без хоча б часткового відновлення фінансування від МВФ.

Євро теж не буде стабільною валютою. Якщо до кінця березня європейські політики домовляться про створення спільних владних структур, курс може стабілізуватися на позначці 11 гривень. Якщо не домовляться, прогнозувати подальші коливання майже неможливо. За таких умов українцям краще зберігати заощадження в доларах і гривнях у співвідношенні 50 на 50. Із гривневого вкладу отримаєте прибуток, якщо долар до кінця року не подорожчає більше, ніж на показник річної інфляції. Якщо ж стрибне вище 8,8 гривні, то у прибутку залишаться ті, хто зберігав гроші в доларах.

Зараз ви читаєте новину «Графік повернення боргів може обвалити гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути