пʼятниця, 07 грудня 2012 07:30

Головне не розмір бюджету, а його розподіл

Показники дохідної частини бюджету кожної країни залежать від багатьох чинників — загального рівня розвитку економіки, специфіки бюджетної політики, величини податків, каже президент Українського аналітичного центру  економіст Олександр Охріменко, 48 років.

— Найважливіше в держбюджеті зовсім не сукупний дохід, видатки чи дефіцит, а перерозподіл коштів. Що менше коштів перерозподіляється через державний бюджет, то краще, бо менше розкрадуть. Ось це справді важливо. Є соціальні зобов'язання держави щодо бюджетників, державних підприємств тощо. Але насправді, це дуже невелика частина всього обігу коштів, якщо порівняти з тим, що йде на борг "Нафтогазу" чи на покриття недостач у Пенсійний фонд.

Сумарні цифри бюджету на економічне становище простого українця не надто впливають. Ці цифри теоретичні. Ну, є в нас дефіцитний бюджет. У США теж є дефіцитний бюджет. У нас наступного року десь 50 мільярдів гривень дефіциту. Такий показник не містить жодної загрози. Україна завжди покриває нестачу двома способами — внутрішніми і зовнішніми залученнями кредитів. Проект бюджету передбачає, що ми трошки змінюємо структуру запозичень, — братимемо набагато більше грошей усередині країни. Бо іноземні організації зараз дуже неохоче нас кредитують. Це правильно, бо власні гроші легше віддавати.

Зараз в Україні бракує грошової маси. Гривень друкують дуже мало. Це стримує економіку. Зростання дефіциту бюджету — це добре, бо держава друкуватиме додаткові гроші, щоб покрити надані їй кредити. Ці кошти підуть в економіку, підігріватимуть її.

Зараз ви читаєте новину «Головне не розмір бюджету, а його розподіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути