четвер, 20 жовтня 2011 05:30

Глобальне потепління знищує дуби й журавлину

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Кліматичні зміни найближчими роками можуть сформувати сприятливі умови для вирощування субтропічних культур на півдні України. Про це каже 63-річний Яків Дідух, завідувач відділу екології екосистем київського Інституту ботаніки ім. Миколи Холодного.

— За останні три роки середньорічна температура на Землі зросла на 0,6 градуса, а кількість опадів — на 100 міліметрів, — пояснює. — Клімат України стає тепліший і вологіший, степи інтенсивно заростають деревами, чагарниками. У них можна буде вирощувати субтропічні культури.

Ківі, мандарини можна адаптовувати, але слід вивести більш холодостійкі сорти. Навіть якщо п'ять років поспіль буде прийнятна погода для цих культур, а на шостий ударять ранньовесняні заморозки — дерева загинуть. Через потепління клімату Україна не стає субтропічною. У нас може бути достатній річний рівень вологи й температури, але розподіл опадів зовсім інший. Їх більше навесні й восени, а в літні місяці часом бракує. А субтропічним рослинам постійно потрібна волога.

На селекцію дерев піде кількадесят років. Потрібно принаймні, щоб дерево виросло, дало плоди, потім відбирати насіння, знову садити. Але це перспективний напрям, бо в нас уже є абрикоси, деякі види винограду, персиків, які ростуть північніше, ніж зазвичай.

Із зерновими простіше. Пшеницю щороку пересівають, можна швидко вивести новий сорт. Те саме з кукурудзою. Через збільшення опадів на півдні України з'явилася проблема засолення ґрунтів. Тоді селекціонери вивели більш солестійку кукурудзу.

Негативний вплив на рослини через потепління чималий. Діє весь комплекс чинників: і вторинне цвітіння восени, і шкідники, і пересихання влітку, і сіль, якою взимку посипають тротуари. Усе це ослаблює рослини. Бур'яни, особливо однорічні, розширюють свої ареали на північ. Амброзія, яка у багато кого викликає алергію, заполонила всю Україну. Натомість зникають види, що мають складну біологію. Вони не здатні пристосуватися до змін. Колись на базарах масово продавали журавлину, а зараз її не знайдеш. Дубових лісів дедалі меншає, бо дуб усихає влітку, хворіє.

Зараз ви читаєте новину «Глобальне потепління знищує дуби й журавлину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути