четвер, 02 квітня 2020 06:15

"Генпрокуратура націлилася на переслідування майданівців"

27 березня генеральний прокурор Ірина Венедіктова замінила свого заступника Віктора Трепака на Андрія Любовича. Трепак курував департамент у справах Майдану й відповідав за розслідування вбивства активістки Катерини Гандзюк. Його призначили 8 жовтня 2019-го.

— Відсторонили від усіх ключових справ, які я курував. Якраз коли у "справі Гандзюк" ми вийшли на фінішну пряму, — каже Віктор Трепак, 44 роки. — Я не сприймаю такого перерозподілу повноважень. Порушили незалежність прокурора під час виконання мною службових повноважень. Тому я подав рапорт про відставку.

"Жодних зауважень до роботи Трепака не висунули. Це зачистка, щоб поставити свою людину, — йдеться у зверненні Адвокатської дорадчої групи, яка представляє інтереси потерпілих у справах Майдану, до президента Володимира Зеленського. Спільно з громадською організацією "Родина Героїв Небесної сотні" вимагають повернення на посаду Віктора Трепака чи відставки Ірини Венедіктової.

Нещодавно в Болгарії затримали і повернули в Україну Олексія Левіна — підозрюваного в організації вбивства Катерини Гандзюк. У лютому–березні Генпрокуратура активізувала роботу у справах Майдану, нагадала адвокатська група. Затримали і взяли під варту двох осіб, яких підозрюють у вбивстві Юрія Вербицького. Затримали і пред'явили підозру співробітнику спецпідрозділу "Омега", який, за версією слідства, вбив Олега Ушневича і поранив іншого майданівця. Пред'явили підозри суддям і слідчим, які переслідували майданівців у січні–лютому 2014-го. Це відбулося за сприяння Трепака, мовляв. Натомість Андрій Любович під час Майдану був начальником слідчого управління у прокуратурі Дніпропетровщини.

"Андрій Любович очевидно має антимайданівську позицію. Вона неминуче вплине на розслідування справ і позицію прокурорів у суді, — пише у фейсбуку адвокат родин Героїв Небесної сотні 39-річна Євгенія Закревська.

— Венедіктова ще як директор Держбюро розслідувань призначила на посаду свого першого заступника Олександра Бабікова, адвоката Януковича. На місці генпрокурора вона продовжує цей курс. Змінює вектор розслідування справ Майдану. Це прояв системної протидії розслідуванню, націленість на переслідування майданівців".

— Справи Майдану і Гандзюк хочуть поховати, — говорить адвокат Віталій Титич, 53 роки. — Водночас активіста й колишнього керівника одеського "Правого сектора" у справі замаху на нього ж генпрокурор на зустрічі з міністром МВС Арсеном Аваковим вже прямо назвала винним (24 травня торік на Сергія Стерненка напали поблизу його будинку двоє. У сутичці один нападник Іван Кузнецов отримав смертельне поранення в живіт ножем. Це був третій замах на активіста. Слідство здійснює Служба безпеки України. — ГПУ).

Це виглядає як провокація суспільства. Збурення через реванш вигідне зовнішньому ворогові. Наші звернення до президента мають зафіксувати факт. Але ілюзій, що Зеленський переймається справами Майдану й активістів, уже немає.

Зараз ви читаєте новину «"Генпрокуратура націлилася на переслідування майданівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути