пʼятниця, 07 червня 2013 00:15

Газ Чорноморського шельфу забезпечує лише Крим

Плавуча бурова установка "Петро Годованець" на шельфі Чорного моря окупиться 2014 року, інформує прес-служба державної компанії "Нафтогаз України". Ця платформа стала скандально відома через надмірно високу ціну, яку за неї заплатили — $400 млн. Стільки ж виклали за другу — "Незалежність".

— Чорноморський шельф — найреальніше джерело швидкого збільшення видобутку газу в Україні, — говорить незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін, 57 років. — Аби видобуток став хоч трохи відчутний, треба закупити ще дві-три платформи для видобутку на глибині 120 метрів. "Нафтогазу" бракує коштів.

Сьогодні йдеться лише про видобуток, який забезпечить газом Крим. Потім, можливо, інші регіони. Та навіть якби були кошти, потрібно багато часу для збільшення кількості робочих платформ. Від початку розвідки до їх установлення минає зазвичай п'ять-сім років. Виготовлення платформи триває понад рік. Але якщо все піде добре, за 10 років шельф може дати 10-12 мільярдів "кубів" газу (Україна 2012-го спожила 48,8 млрд кубометрів газу, з них 33 млрд купили в Росії. — "ГПУ").

Шельф досліджений приблизно на 5 відсотків. Подальша розвідка —  великий пласт роботи, який потребує мільярдів доларів.

Зараз ви читаєте новину «Газ Чорноморського шельфу забезпечує лише Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути