вівторок, 28 серпня 2007 15:12

"Гарним прикладом є Михайло Саакашвілі"

  В’ячеслав Тимохін: ”Іноземців приваблює толерантність українського суспільства”
В’ячеслав Тимохін: ”Іноземців приваблює толерантність українського суспільства”

Директор Українського державного центру міжнародної освіти В"ячеслав Тимохін, 51 рік, каже, що до України переважно їдуть учитися з африканських країн.


Чи збільшується кількість іноземних студентів, що приїздять учитися до України?

— Нині їх у нас навчається майже 40 тисяч, зі 134 країн світу. А ще чотири роки тому ця цифра була вдвічі меншою — 10 543 особи. За даними закордонних соцопитувань, Україна посідає 12-те місце за привабливістю для іноземних студентів.

Раніше їх здебільшого вабила дешева плата за навчання. Нині вона в українських вищих навчальних закладах поступово наближається до європейських стандартів. Однак за кордоном зрозуміли, що в Україні можна отримати якісну освіту. До того ж з травня 2005 року наша країна приєдналася до Болонського процесу, і це стало ще більшим поштовхом.

З яких країн найбільше до нас їдуть учитися?

— З африканських. Причому якщо раніше традиційно приїздили з Північної Африки (Марокко, Єгипту, Тунісу), то тепер — із центральної частини  — з Конго, Камеруну, Кот-д"Івуару. Побільшало також студентів з Ірану, Йорданії, Китаю, Сирії. Скажімо, якщо 2002 року на навчання з Йорданії запросили 523 студенти, то 2006-го — вже 1184.

Які професії найпривабливіші нині для іноземних студентів?

— Вони обирають переважно гуманітарні спеціальності, медицину, технічні дисципліни, економіку й фінанси. Тобто спектр професій тут дуже широкий.

Багато хто залишається цілком законно

Загалом, крім якості навчання, приваблює ще й толерантність українського суспільства. У нас воно терпиміше, ніж у деяких інших країнах. Щоправда, з будь-якого інциденту з іноземцем роздувають значно більшу історію, ніж з українцем. Приміром, у Києві побили іноземного студента — про це всі пишуть, різко реагує посольство тощо. Хоча зазвичай неприємності з іноземцями виникають на побутовому ґрунті. Тут немає жодних проявів шовінізму чи ксенофобії.

Чому в Росії навчається більше іноземних студентів?

— Справді, їх там десь 90 тисяч. У Росії над залученням іноземців працює потужна державна машина. Ще з часів Радянського Союзу там збереглися так звані Будинки дружби, представництва яких і досі є за кордоном. Це дуже допомагає росіянам.

Чи часто іноземці після завершення навчання намагаються залишитися в Україні?

— Якщо в них немає законних підстав для подальшого перебування в Україні, то після навчання вони мають одразу поїхати. Однак багато хто залишається цілком законно: або одружується, або легально працює.

Наскільки важливе навчання іноземців у нас для іміджу країни?

— Іде так звана ланцюгова реакція. Іноземець тут вивчився, повернувся до себе в країну, почав робити там кар"єру. Водночас пам"ятає Україну, популяризує її у себе вдома. І людей із гарними спогадами про нашу державу — більшість. Звісно, інколи іноземця виганяють з українського вузу за погану поведінку. Потому він починає виливати на Україну неправдивий бруд. Та це рідко трапляється.

У всьому світі запрошення на навчання іноземних студентів — це бізнес. Водночас має свої переваги для перспективи двосторонніх відносин. Адже з часом ці люди обіймають у себе в країні значні посади. Гарний приклад — президент Грузії Михайло Саакашвілі. Він навчався в Києві й тепер каже, що тут провів свої найкращі роки. Можна згадати й Екваторіальну Гвінею. В уряді цієї держави працюють кілька осіб, які здобули навчання в Україні. Тому коли постало питання, куди ж направляти вчитися чергову групу гвінейських студентів, вибрали саме нашу країну.

Зараз ви читаєте новину «"Гарним прикладом є Михайло Саакашвілі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути