пʼятниця, 14 грудня 2018 07:10

Франція розслідує причетність Кремля до протестів

10 грудня президент Франції Еммануель Макрон запровадив надзвичайний стан у країні. Уряд мобілізував 89 тис. поліцейських для підтримки громадського порядку.

17 листопада через підвищення ціни на пальне почалися протести. У них взяли участь 287 тис. чо­ловік. Мітингарів прозвали "жовтими жилетами" — у таких виходять протестувати. Поліція затримала 2 тис. учасників акцій. Близько тисячі отримали травми. Двоє людей загинули.

24 листопада на акцію в Парижі зібралися 166 тис. осіб. Громили магазини, підпалювали автівки, зводили барикади. Розбирали бруківку та кидали її в поліцейських. Ті відповідали сльозогінним газом, водометами, гумовими кулями. Мітингарі увірвалися до музейних приміщень Тріумфальної арки й відбили голову статуї Наполеона Бонапарта.

8 грудня на вулицях столиці з'явилися бронетранспортери. Влада погодилася на рік призупинити рішення про підвищення цін на пальне. Однак "жовті жилети" оголосили 25 вимог. Домагаються відставки уряду й президента, підвищення мінімальної зарплати і пенсії на 40%, скасування низки податків. Наполягають на виході Франції з Євросоюзу та Північноатлантичного альянсу.

До протестів у Франції можуть бути причетні російські спецслужби, заявила 8 грудня Служба безпеки України.

Оприлюднили фото двох мітингарів у жовтих жилетах з прапором ДНР. Це французи Сорлін Фабріс та Ксав'є Моро. Перший — член аналітичного центру "Катехон", який діє за підтримки московського олігарха Костянтина Малофе­єва. Другий — спостерігач на псевдовиборах в ОРДЛО, 17 років живе в Росії. Обидва воювали на Донбасі, кажуть у СБУ.

Міністерство внутрішніх справ Франції почало розслідувати втручання Кремля в акції протесту.

— Росія навряд почала рух "жовтих жилетів". Однак зараз хоче скористатися ним, підливатиме олію у вогонь, — говорить політолог Євген Магда, 44 роки.

— Нестабільність у Франції може спричинити ефект доміно, і подібні протести почнуться в Бельгії, Німеччині, Нідерландах, інших країнах. Це на виборах до Європарламенту (у травні 2019 року. — ГПУ) може посилити позиції популістів. Завдання-максимум для Кремля — усунути від влади Європейську народну партію, яка зараз є провідною в ЄС. Утворити багато центрів впливу, якими можна керувати. Тоді Москва зможе домовитися про послаблення або зняття санкцій.

Зараз ви читаєте новину «Франція розслідує причетність Кремля до протестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути