вівторок, 09 липня 2019 05:36

Філарет дав інтерв'ю російським пропагандистам

— Якби було поставлено питання про те, що я відстороняюся від управління церквою, я на такі умови не пішов би, — каже 90-річний Філарет в інтерв'ю каналу "Россия 24". Предстоятель Епіфаній і п'ятий президент України Петро Порошенко його "обдурили", додає. Сюжет із назвою "Нічого святого" опублікували 6 липня.

У ньому почесний патріарх критикує томос про автокефалію Православної церкви України та її діяльність.

Із 2015 року проти "России 24" як пропагандистського каналу країни-агресора діють санкції Ради нацбезпеки й оборони України.

"Користуючись хворобою патріарха, Москва принижує і нищить його, а він цього вже не здатен зрозуміти, — пише архієпископ ПЦУ Євстратій Зоря, 41 рік, у "Фейсбуку". — Спецслужби Кремля мстяться за те, що він колись порвав із ними. "Новые, июньские тезисы Филарета повторяют все то, о чем представители РПЦ говорили ещё в начале религиозно-политического проекта томос", — із радістю рапортує кремлівська пропагандистка. Хвороба зробила його фактичним союзником Москви у боротьбі проти томосу".

"Інтерпретація поведінки Філарета як викликаної старечим слабоумством — спроба зняти з нього відповідальність, — каже богослов 45-річний Кирило Говорун.

— Той самий митрополит, який зараз дав інтерв'ю російському телеканалу і намагається відновити Київський патріархат, у грудні торік хотів викрутити ручки-ніжки новонародженій церковній структурі. Щоби вона лише назвою відрізнялася від Київського патріархату. А якщо було б не по його, то готовий був цю дитину вбити до народження — коли погрожував зірвати об'єднавчий собор. І тоді, і зараз ним рухало бажання зберегти владу.

Порошенко і Філарет — два ракетоносії, які допомогли вивести Православну церкву України на орбіту Вселенського Православ'я — відійшли. Це сприяє, аби далі політ був нормальний".

Зараз ви читаєте новину «Філарет дав інтерв'ю російським пропагандистам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути