четвер, 21 липня 2022 00:05

Євродепутати ухвалили нікчемні санкції

Єврокомісія анонсувала сьомий пакет санкцій проти Росії за вторгнення в Україну.

Пропонують заборонити імпорт російського золота. Посилити контроль над експортом товарів подвійного використання та передових технологій. Це краще узгодить санкції Євросоюзу з обмеженнями партнерів із "Великої сімки" та посилить вимоги до звітності. Відповідно — активізує заморожування російських активів країнами ЄС. Санкції Євросоюзу не торкнуться торгівлі сільськогосподарською продукцією між третіми країнами та Росією. Сполучені Штати раніше теж дозволили торгувати з РФ продуктами, насінням, ліками.

РФ є другою золотодобувною країною у світі з експортом $15 млрд торік. Утім аналітики переконані, що заборона буде символічною. Бо попередні санкції фактично закрили ринки ЄС та США для Росії. Надходження до торгових центрів у Лондоні та Цюриху переважно заблоковані.

— Представлятиму Раді ЄС пропозиції щодо включення в список нових фізичних та юридичних осіб із заморожуванням їхніх активів і обмеженням можливості подорожувати, — заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, 75 років.

Єврокомісія пропонує продовжити дію санкцій до січня 2023 року. Потім терміни переглянуть.

— Сьомий пакет майже нічого не змінює, порівняно з попереднім. Таке враження, що його ухвалили формально — реакція на останні обстріли російськими ракетами цивільних об'єктів у містах України. Цивілізований світ не міг не відреагувати, — каже економіст Андрій Новак, 49 років. — Насправді там немає ключових речей, які можуть завдати серйозної шкоди російській економіці, щоб вона не могла фінансувати продовження війни. Ні повного нафтового та газового ембарго, ні натяку на торговельну блокаду Росії. Цей пакет санкцій можна було й не ухвалювати — жодних суттєвих результатів він не матиме.

Зараз ви читаєте новину «Євродепутати ухвалили нікчемні санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути