пʼятниця, 10 червня 2011 11:43

Євро-2012 обійдеться україні в 110 мільярдів гривень

Автор: фото з сайта www.andriynovak.info
  Андрій Новак: ”Більшість шляхів будуть зводитися українським методом — ремонт із тоненькою асфальтною плівочкою, яку восени змиють дощі”
Андрій Новак: ”Більшість шляхів будуть зводитися українським методом — ремонт із тоненькою асфальтною плівочкою, яку восени змиють дощі”

До чемпіонату Європи з футболу Євро-2012, матчі якого прийматимуть чотири українські міста, залишається рівно рік. Голова Комітету економістів 37-річний Андрій Новак вважає, що в останні півроку підготовки до першості сума витрат може подвоїтися.

Чому так стрімко подорожчали об'єкти чемпіонату, наприклад, стадіон "Олімпійський"?

— Вартість об'єктів зростає щокварталу і щомісяця. І це за умов, що після кризи 2008-го вартість будівельних матеріалів і робіт суттєво знизилася. Коли 2007-го робили базові розрахунки по об'єктах Євро, в Україні був будівельний бум, а ціни — найвищі. Тому в кошториси зараз закладають максимальні ціни за базовими розрахунками.

Чому так мало залучено приватних інвестицій?

— Інвестор не приходить під спортивні змагання чи музичні шоу. Його цікавлять передусім умови ведення бізнесу. В Україні вони не змінилися на краще, а після прийняття Податкового кодексу ще й погіршилися. Простіше й вигідніше розвивати бізнес у Польщі, Чехії, Словаччині, Румунії, навіть у Росії.

Чому уряд вирішив не проводити тендерів на роботи, пов'язані з чемпіонатом?

— Кажуть, що нема часу на це. Усі найбільші замовлення з будівництва і реконструкції об'єктів віддають наближеним фірмам, що часто реєструються за тиждень-два до отримання підряду. Проект Євро-2012 перетворився на схему, як, маючи найвищу владу, розпорядитися державним бюджетом на користь власної кишені.

Тобто, для держави це збиткова справа?

— Майже 90 відсотків витрат іде з держбюджету. При цьому вартість об'єктів постійно зростає. Витрати прогнозують на рівні 110 мільярдів гривень. Але не відомо, якою буде загальна сума державних витрат перед самим чемпіонатом. В останні півроку, коли в гарячці дороблятимуть стадіони, аеропорти, дороги, ця цифра може й подвоїтися. Об'єкти Євро фінансуються не за рахунок розвитку національної економіки, а з боргового джерела.

Що отримає країна від туристів і уболівальників з Європи?

— Важливий не прямий зиск від уболівальників, які пробудуть у нас місяць, а яке враження у них буде від України. Чи порадять вони своїм знайомим приїжджати сюди, бо тут приємно, гарно і зручно. Враховуючи стан економіки, рівень культури в містах-господарях турніру, слабку інфраструктуру, важко уявити, щоб уболівальники з розвинутих країн повезуть з України гарні враження. Хіба що запам'ятаються дешеві розваги і більша свобода у споживанні алкоголю і паління. У сервісі в готелях, спілкуванні на вулицях, з правоохоронцями, лікарями — враження будуть негативні.

А як чемпіонат позначиться на економіці?

— За рахунок туристів державні витрати покриються на 3–5 відсотків. Можна очікувати тільки довготермінового ефекту — від того, що споруджені об'єкти поступово покращуватимуть рівень інфраструктури. Але вже зараз бачимо, що не всі проекти готові, а дороги будують і реконструюють неякісно. Більшість шляхів будуть за лічені місяці до змагань зводитися українським методом — простенький ремонт із тоненькою асфальтною плівочкою, яку восени змиють дощі.

Від деяких проектів відмовилися. Не тягнутимуть залізничну лінію до Борисполя з центру Києва.  Мало збудовано готелів, на всіх уболівальників місць у них не вистачить.

Чи буде небезпека дефолту після чемпіонату?

— Дефолт варто пов'язувати не з Євро, а зі спроможністю бюджету повертати борги. Але якщо знову підвищуватиметься вартість об'єктів, то не виключено, що влітку-восени 2012-го держава стане неспроможною виплачувати взяті кредити.

Зараз ви читаєте новину «Євро-2012 обійдеться україні в 110 мільярдів гривень ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути