понеділок, 24 вересня 2007 18:43

Євро дорожчатиме

Наприкінці минулого тижня вартість євро перевалила за 140 центів США — новий абсолютний рекорд. Через те, що гривня лишається "прив"язаною" до долара, євро в Україні теж подорожчав — до 7,09 грн. Що ж відбувається у світі, та як це вплине на Україну?

Уже декілька років керівники Федеральної резервної системи США — аналога Національного банку — застерігали щодо можливої кризи через зависоку ціну на нерухомість. Минулого місяця ці побоювання частково справдилися. У першій декаді серпня інвестори розпочали активно продавати облігації, пов"язані з сегментом високоризикових кредитів. Їх часто видають людям без постійних джерел доходів чи з поганою кредитною історією. Це призвело до вилучення значних обсягів коштів із банків та інвестиційних фондів, що мають великі інвестиції у ці іпотечні кредити. Тобто інвестори обмінюють ризикові цінні папери на гроші. Лише за перші два дні було виплачено $350 млрд. Майже дві третини коштів видав Європейський центральний банк. Це означає, що найактивніше займалися спекуляціями на іпотечному ринку США європейці.

Попит на долари впав

Значне падіння на одному ринку тягне за собою інші — фондові індекси у світі припинили зростання, а подекуди почали знижуватися. Торкнулося це й України. Адже більшість інвесторів розглядають нашу країну як один із ринків, що розвивається — ризиковий та високодохідний. За будь-якого напруження з цих ринків втікають до "стабільніших" економік. Росія, в яку іноземці інвестують значно більше, ніж в Україну, відчула це у серпні: її центральний банк вперше за 5 років був змушений продавати валютні резерви — іноземці збували свої папери, номіновані в рублях, і купували долари, щоб перевести їх за кордон.

Криза, що зародилася у США, призвела до зміцнення долара до євро — з 1,38 перед початком кризи до 1,34 на середину серпня. Сталося це тому, що найбільш стабільними цінними паперами все ще вважаються облігації держборгу США.

Однак уповільнення американської економіки та зростання цін, які підштовхнула іпотечна криза, призвели до того, що попит на долари впав. Відповідно, з другої половини серпня євро почав дорожчати. За місяць євровалюта зміцнилася на 5 центів, а минулого тижня перевалила за $1,4.

Більшість економістів сходяться на тому, що євро дорожчатиме й надалі. Українська гривня, курс якої до долара тримають незмінним уже другий рік, дешевшатиме разом із американською валютою. Проте це не є чимось страшним — відсоткові ставки за гривневими депозитами, які пропонують вітчизняні банки, лишаються значно вищими за можливе коливання курсів.

Зараз ви читаєте новину «Євро дорожчатиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути