четвер, 05 березня 2020 07:30

"Ердоган балансував між НАТО і Росією. Має обрати сторону"

Автор: REUTERS
  130 469 сирійських біженців станом на 3 березня перейшли з турецької території у Грецію після того, як Анкара 28 лютого відкрила кордон. Раніше між Туреччиною та ЄС була угода, що перша утримує мігрантів на своїй території в обмін на фінансову підтримку. На фото: біженці на нейтральній території між турецьким Пазаркуле і грецькими Кастаньями, 28 лютого 2020 року
130 469 сирійських біженців станом на 3 березня перейшли з турецької території у Грецію після того, як Анкара 28 лютого відкрила кордон. Раніше між Туреччиною та ЄС була угода, що перша утримує мігрантів на своїй території в обмін на фінансову підтримку. На фото: біженці на нейтральній території між турецьким Пазаркуле і грецькими Кастаньями, 28 лютого 2020 року

Туреччина 1 березня розпочала військову операцію "Весняний щит" у Сирії проти режиму президента Башара Асада, якого підтримує Росія. Знищили 8 вертольотів, 2 літаки Су-24, 103 танки, 72 артилерійські установки, три системи протиповітряної оборони. Вбиті понад 2 тис. військових сирійського режиму, повідомило турецьке міністерство оборони.

27 лютого турецькі підрозділи в сирійській провінції Ідліб потрапили під авіаудари — 33 людей загинули, 39 поранені. Турецькі війська були на одному з 12 спостережних постів, створених у рамках угоди з Росією. Та заперечує участь в атаці, хоч саме її літаки до того завдавали більшість ударів у цьому районі. В Москві заявили, що турецькі військові були серед терористів, а ті начебто готували наступ проти Асада. Росіяни кажуть, що координували дії сирійських військ і запитували в Туреччини про розташування її сил, щоби вони не потрапили під обстріли. Анкара заперечує. Мовляв, на момент удару в секторі були лише турецькі військові, і росіяни про це знали.

Туреччина скликала екстрене засідання Північноатлантичного альянсу, адже є його членом. НАТО підтримала Анкару і закликала до пошуку компромісу для примирення.

У жовтні торік Туреччина й РФ домовилися спільно контролювати сирійсько-турецький кордон. Влада першої поширювалася на 30-кілометрову зону від нього, росіяни допомогли витіснити звідти курдів (турки воюють із Курдською робітничою партією, яка відстоює незалежність Курдистану — території у межах Туреччини, Ірану, Іраку, Сирії, де курди становлять більшість населення. — ГПУ). У ній мали розмістити сирійських біженців, які перебували на турецькій території.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган домовився телефоном із Володимиром Путіним зустрітися 5 березня у Москві.

— Росіяни й режим Асада розраховували внаслідок наступу на Ідліб закінчити війну перемогою своєї коаліції. Буде потужне загострення. На турецьку владу тисне вулиця. Смерть військових зачепила турків, мобілізувала населення. Ердоган мусить реагувати жорстко, — пояснює директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, 53 роки.

— Росія серйозно прорахувалася. Її план не спрацював. Ідліб — перший випадок, коли країна НАТО воює на території Сирії, використовуючи всі види озброєння. Анкара намагатиметься відновити статус-кво провінції Ідліб. Знову визнати її зоною припинення вогню.

НАТО допомагатиме Туреччині дипломатично, політично, ресурсами. Залучення Альянсу залежить і від самих турків. Останнім часом Ердоган намагався балансувати між НАТО і Росією. Має обрати сторону.

Відкриттям кордону для біженців Туреччина дає Євросоюзу зрозуміти, що ігри закінчилися. Вимагає підтримки в протистоянні з курдами та російсько-сирійськими силами. Більшість біженців, які перетнули кордон Туреччини, зараз у сірій зоні. Проте Болгарія, Греція та інші європейські країни вимушені домовлятися з Анкарою.

Загострення в Сирії могло би зіграти нам на руку. Але влада не має політичної волі, щоби скористатися новими можливостями.

Зараз ви читаєте новину «"Ердоган балансував між НАТО і Росією. Має обрати сторону"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути