неділя, 24 вересня 2006 15:52

Дуже дивний борг

Україна знову збирається позичити гроші. Нічого дивного — у бюджеті записані зовнішні запозичення. Враховуючи, що приватизація цього року не дала і десятої частини від плану, інших джерел покриття дефіциту немає.

Трішки теорії. Дефіцит бюджету виникає, коли витрати перевищують доходи. Покрити розрив можна внутрішніми або зовнішніми запозиченнями та продажем наявних державних активів — приватизацією. Кожен із варіантів має свої плюси та мінуси, й уряду завжди доцільно їх поєднувати. Але зараз це навряд чи вдасться.

За перші півроку на приватизації Україна заробила 174 млн грн за річного плану 2,121 млрд. Судячи з усього, не буде продано єдиний планований до продажу об"єкт — "Луганськтепловоз". Прем"єр-міністр Віктор Янукович уже заявив про призупинення конкурсу. Не кращі справи з внутрішніми запозиченнями. У вересні після понад річної перерви Мінфін знову почав випускати облігації внутрішньої державної позики. Проте конкурси виявилися провальними. Банки та нерезиденти — основні покупці у минулі роки — не хочуть купувати їх за запропонованою ставкою 9,5%. Банки очікують традиційного осіннього пожвавлення кредитування — вони зможуть отримувати по 15 і більше відсотків річних. Іноземці ж не впевнені у стабільності гривні.

За яким саме курсом Мінфін це робитиме — цікаве питання

Тож зовнішні запозичення є цілком зрозумілими. Але те, як саме будуть позичати, стало справжнім сюрпризом.

Уряд оголосив, що збирається випустити облігації зовнішньої позики (так звані євробонди) на суму 384 млн швейцарських франків, або ж $306 млн. Дивує валюта випуску: раніше Україна позичала у доларах та євро. І суми були вищі: $500–700 млн.

Франк є вільноконвертованою валютою. Але борги на світовому ринку в ньому беруть набагато рідше, ніж у доларах, євро та єні. Та й курс швейцарського франка коливається разом з єдиною європейською валютою — тож очевидної причини позичати саме у цій валюті не було.

Все це наштовхує на думку про не дуже прозорі ігри. По-перше, НБУ не має у своїх резервах франків, тому для виплат боргу Мінфін має їх купувати. За яким саме курсом він це робитиме — цікаве питання. По-друге, Швейцарія відома відданістю банківській таємниці — тому цілком можливо, що купуватимуть ці євробонди насправді українці, які не хочуть особливо світитися.

Не менш дивним є термін розміщення облігацій — 12 років із можливістю дострокового погашення через 3 роки. Більшість позик беруть на 5, 7, 10 та 30 років. Така розбивка є неписаним правилом, тому інший варіант має здивувати інвесторів. Ще дивує некругла сума запозичень і відсутність заявок про ті компанії, що розміщуватимуть ці папери — лід-менеджерів.

Водночас $300 млн для покриття дефіциту бюджету цього року явно замало. Очевидно, незабаром будуть нові зовнішні запозичення. Може, ще дивніші.

Зараз ви читаєте новину «Дуже дивний борг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути