четвер, 19 липня 2012 05:15

Доля Угоди про асоціацію залежить від парламентських виборів

Україна та Євросоюз остаточно завершили технічний процес доопрацювання тексту Угоди про асоціацію. Сьогодні у Брюсселі парафують економічну частину Угоди — Угоду про створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

— Це завершення процесу парафування, яке розпочали навесні, — розповідає науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, 38 років. — Воно відбувається у два етапи. Спочатку у квітні парафували політичну частину й оголосили про готовність парафувати економічні розділи протягом декількох місяців. Бо сторонам знадобилося більше часу, щоб підготувати документ, його термінологію та остаточно узгодити англомовний текст.

Представники України та ЄС підпишуть кожну сторінку тексту Угоди про зону вільної торгівлі. Від України цим представником буде Валерій П'ятницький, заступник міністра економіки. Він вів перемовний процес, був керівником української делегації і саме він затвердить цю торгову частину Угоди про асоціацію. Політичну частину парафував тодішній заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін (нинішній посол України у Німеччині. — "ГПУ"). І ці підписи повністю завершать роботу над текстом.

Після цього проведуть ще одну рутинну процедуру — переклад тексту Угоди про асоціацію всіма мовами Європейського Союзу. Вона обов'язкова й має передувати офіційному підписанню тексту Угоди. Переклад може зайняти кілька місяців. Але Рада ЄС досі не ухвалила рішення щодо підписання Угоди. Отже, ця пауза для перекладу дуже доречна. Протягом неї Євросоюз має визначитися, чи він готовий підписувати асоціацію з Україною, чи це питання відкладуть. Абсолютно точно, що такі рішення ЄС ухвалить уже після парламентських виборів в Україні, що відбудуться у жовтні. Все залежатиме від того, наскільки чесними, прозорими та демократичними ці вибори будуть. ЄС головним чином покладається на висновки місії ОБСЄ, яка моніторитиме виборчу кампанію, процес голосування та підрахунку голосів.

Але навіть якщо загальне рішення Ради ЄС буде позитивне, таке саме рішення має ухвалити кожна окремо взята країна Євросоюзу. Хоча й сама Рада ЄС складається з представників урядів країн-членів. Кожна країна окремо має погодитися на асоціацію з Україною. І одна-єдина може заблокувати всю Угоду.

Зараз ви читаєте новину «Доля Угоди про асоціацію залежить від парламентських виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути