вівторок, 24 вересня 2019 07:35

"Борги олігарха можуть знову сплатити українці"

— Усі повинні жити за правилами. Монополії не буде. Для всіх. І в тому числі — для Ігоря Коломойського. Він має сприяти пониженню цін, пов'язаних із комуналкою. Європейські партнери України хочуть, щоб був ринок. Але треба зробити компослуги дешевшими, — каже 41-річний Володимир Зеленським 13 вересня. Мовляв, про це він розмовляв із бізнесменом 10 вересня в Офісі президента.

— Один із бізнесів Коломойського — енергетика. Володіє часткою в компанії "Укрнафта". Контролює виробництво дизпалива. Зараз ринкові тарифи використовують для бізнесу. Ціни для населення відстежує держава. Коломойському хотілося б прибрати цей контроль, щоб збільшити прибуток, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки.

— Олігархи хочуть сформувати свій ринок енергетики. Але ми підписали Угоду про асоціацію з Євросоюзом, Енергетичну хартію (виникла на початку 1990-х у Європі для створення правового поля глобальної енергетичної безпеки. На основі відкритих, конкурентних ринків. — ГПУ). Повинні дотримуватися зобов'язань для хороших відносин із Міжнародним валютним фондом. Хартія вимагає, щоб не було монополізму. Зеленський не збирається закріпляти монополію за одним олігархом. Хай їх буде хоча б кілька. Це дасть можливість захистити економіку країни.

У Європі енергетикою займається великий бізнес. Між ним і споживачем є оператор, який продає енергію. Нам треба зробити так само.

Взамін на поступки, Коломойський може багато попросити у Зеленського. Але не факт, що отримає. Кожен олігарх хоче мати монополію на ринку і свого міністра. У Коломойського поки що один підконтрольний — глава оборонного відомства Андрій Загороднюк. Впливу на міністра енергетики Олексія Оржеля він не має, але хотів би.

Влада шукає компроміс з Ігорем Коломойським щодо Приватбанку, який раніше належав йому й був націоналізований. Про це заявив прем'єр-міністр 35-річний Олексій Гончарук британській газеті "Файненшл таймс".

— Треба зосередитися на зростанні економіки. Шукати спільні рішення, а не витрачати ресурси на знищення одне одного, — сказав він. — Я позитивно ставлюся до пошуку компромісу. Глава Офісу президента Андрій Богдан і Володимир Зеленський особисто займалися цим питанням із самого початку. Я розраховую, що знайдуть правильний спосіб вирішення проблеми. Вони знають ситуацію краще. Але я не сумніваюся, що будуть на боці держави.

У грудні 2016 року уряд націоналізував Приватбанк. Аби втримати його дієздатним, держава витратила 155 млрд грн на докапіталізацію. Кожному українцю це обійшлося в 3,5 тис. грн, порахували в Нацбанку.

У травні 2017-го журналісти програми "Схеми" показали, що Приват раніше оформив 110 млрд грн кредитів на понад 30 фірм, більшість із яких були фіктивними. Американська детективна компанія "Кролл" виявила, що до націоналізації банку завдали збитків на $5,5 млрд — 147 млрд грн.

18 квітня цьогоріч Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського. Визнав протиправним і скасував рішення про виведення Привату з ринку за участю держави. МВФ попередив Україну, що припинення націоналізації поставить під загрозу співпрацю. Західні кредитори очікують, що Київ далі домагатиметься в судах повернення виведених із банку грошей.

— Приват олігарху не потрібен. Та в банку знаходяться під заставою всі великі підприємства Коломойського, — говорить Олександр Охріменко. — Він не хоче, аби їх конфіскували, але погасити по них кредити перед державою не може (Високий суд Лондона обмежив використання коштів Коломойського до 20 тис. фунтів на тиждень. У грудні 2017-го вже державний Приватбанк подав позов. Хоче відсудити в колишніх власників $3 млрд. Британці арештували активи Ігоря Коломойського та його партнера Геннадія Боголюбова по всьому світу на $2,5 млрд. — ГПУ). Влада може списати борг олігарха, але це мільярди гривень. Із держбюджету доведеться виділити гроші, які закривають непогашені кредити Коломойського. Заплатить за це населення. Це найнесправедливіше, але найбільш імовірне рішення.

Зараз ви читаєте новину «"Борги олігарха можуть знову сплатити українці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути