пʼятниця, 10 листопада 2017 06:50

"До 2019 року системні зміни не відбудуться. На виборах до влади мають прийти нові еліти"

— Через 10 років на одного працівника припадатимуть два пенсіо­нери. У нас народжується менше людей, ніж помирає. Населення старіє. Додайте трудову міграцію. Тренд зміниться, якщо економіка зростатиме. А для цього потрібні інвестиції, — каже співзасновник Українського інституту майбутнього, економіст 40-річний Анатолій Амелін.

8 жовтня президент України Петро Порошенко підписав закон про пенсійну реформу. Він не передбачає підвищення пенсійного віку, але збільшує страховий стаж. Він поступово підніматиметься і до 2028-го має досягти 35 років.

— У системі, де пенсія виплачується з наших зарплат, грошей не вистачає. Теперішня реформа спрямована на зниження дефіциту за рахунок фактичного збільшення пенсійного віку.

Як виправити ситуацію?

— Кардинальне рішення — створити ефективний інструмент накопичення. Щоб молоді люди мали 20 років запасу для заощадження. Відкладені ними на спеціальні рахунки гроші держава могла б ефективно інвестувати. Але без крадіжок і шахрайства. Так можна створити альтернативу державній пенсії.

Новим законом передбачено, що 2019 року в Україні може стартувати накопичувальна пенсійна система. Вона може бути частиною справжньої реформи. Але моделі ще немає.

Яку реформу вважаєте найважливішою?

— Земельну. Вона відкриє можливість для селян залучити ресурси на розвиток свого бізнесу. Вигоду від мораторію на продаж землі мають великі агрохолдинги, що орендують її. Люди після розпаювання колгоспних угідь отримали чималі ділянки. Щоб їх обробляти, потрібні кошти. Вони могли б піти в банк по кредит. Але зараз там скажуть: "Я під твою землю не зможу дати позику, бо вона — не ліквідний актив (її не можна перевести в готівку. — ГПУ)". От і залишається здавати в оренду. В середньому за 80 доларів за гектар у рік. А крупні аграрії мають на ньому не менше 200 доларів чистого прибутку.

Коли зростатиме рівень життя в Україні?

— Якщо уряд каже: класно, що в нас на 2,5 відсотка в рік росте економіка, то я такого уряду не хочу. Ми втратили половину валового внутрішнього продукту з 2008 року. За нинішнього темпу росту ніколи не досягнемо рівня, з якого впали. Нам треба — мінімум 10 процентів на рік. Без інвестицій цього не буде. А завдання їх залучати я від уряду не чую.

До 2019 року системні зміни не відбудуться. На наступних виборах до влади мають прийти нові еліти.

Зараз ви читаєте новину «"До 2019 року системні зміни не відбудуться. На виборах до влади мають прийти нові еліти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути