четвер, 22 жовтня 2020 06:10

Державні землі передаватимуть громадам рік

Президент 42-річний Володимир Зеленський 15 жовтня підписав указ щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин. Доручив Кабінету міністрів активізувати передачу земель сільськогосподарського призначення з державної власності в комунальну.

— Це історичний день. Із 26 жовтня всі новостворені громади мають отримати землю і зможуть використовувати кошти від землекористування для розвитку та благополуччя громад, — каже президент на Національному земельному форумі в Чернігові днем раніше. — Місцеве самоврядування отримає у власність понад 2 мільйони гектарів. Повертаємо землі людям. Із центру — на місця. Це логічно. І справедливо. Законодавство України забороняє продаж земель комунальної власності. Це гарантує, що наступні покоління українців залишатимуться її господарями.

— 1,7 мільйона гектарів передали в комунальну власність у 2018–2019 роках. Тепер понад 2 мільйони гектарів передаємо громадам, — додає голова Держгеокадастру Роман Лещенко, 31 рік. — Після цього в держвласності залишається 750 тисяч гектарів земель сільгосппризначення.

— Зеленський намагається підігнати до місцевих виборів, але неможливо передати землю за два тижні. Справа може зайняти рік або більше, — говорить експерт з економіки Борис Кушнірук, 54 роки.

— Це ­багатопроцедурний процес. Держгеокадастр має надати землю, а громада її прийняти. Перед цим потрібно визначити межі земельного наділу, що передають громаді. Провести його ревізію. Адже ці території можуть бути орендовані.

Коли передача завершиться, громади зможуть здавати в оренду отримані ділянки. Кошти осідатимуть на місцях, їх використовуватимуть для власного розвитку. Вкладатимуть у благоустрій, інвестуватимуть у нові проєкти.

У державній власності мають перебувати тільки ті землі, що стосуються безпеки. Та заповідні зони. Решта — в комунальній. Ними не повинні розпоряджатися чиновники з Києва.

Є і зворотний бік справи. Корупція існує не тільки в столиці, а й на місцях. Тож будемо свідками великої кількості випадків, коли місцеві чиновники даватимуть ці наділи друзям, родичам, партнерам, а не фермерам, які можуть ефективно її використати. Коли проєкт закону про скасування мораторію на продаж землі був на стадії обговорення, пропонували дієвий механізм запобігання зловживанням. Пропонували продавати наділи на відкритому аукціоні серед фермерів. Зараз все може залежати від голови громади.

Земельна реформа важлива. Добре, що почалася передача. Але влада обрала найгірший її варіант. Відкриває велике поле для зло­вживань на місцях. Провокує корупцію.

"Землею мають управляти ті, хто на ній працює та живе, — пише ексміністр економіки 45-річний Тимофій Милованов у фейсбуку. — Але звідки цифра 2 мільйони гектарів? В указі її немає, а в публічних заявах є. Коли я був в уряді, аналітичні служби давали інші дані — що держава володіє від 7 та 10 мільйонів гектарів. Виявилося, тієї землі давно немає, її безоплатно, за хабарі, роздали приватним особам. Всього в Україні 33 мільйони гектарів сільськогосподарської землі. Виявилося, в держави залишилися менш як 3 мільйони. Дерибан фактично завершили давно".

Зараз ви читаєте новину «Державні землі передаватимуть громадам рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути