Ексклюзиви
понеділок, 14 липня 2008 17:49

Державні гроші привласнювали через посередників, авансові платежі та знижки

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Наприкінці червня Державна контрольно-ревізійна служба (ДКРС) оприлюднила загальну інформацію про фінансові зловживання в державних структурах за 2007 рік. Їхній загальний обсяг — 10,2 млрд грн. Прямих збитків держава зазнала на 3,2 млрд. Для порівняння, це більше половини річного обсягу фінансування медицини в Україні.

Найбільші порушення зафіксовано за минулий рік у компанії "Нафтогаз України" і "Енергоатом", "Укрзалізниці", підприємствах вугільної промисловості. А один із найпоширеніших механізмів заробляння за рахунок держави — це збільшення ціни закупівель через використання послуг посередника. Наприклад, посередницька компанія купує у виробників будівельну техніку на 15,7 млн грн, а потім продає одному з дочірніх підприємств "Нафтогазу" за 62,3 млн грн. Різницю в 46,6 мільйона посередник і чиновник, вірогідно, ділять між собою. Ще приклад — керівництво іншої дочірньої компанії "Нафтогазу" купило в посередника за 42,6 млн грн два газотурбінні приводи, тоді як ціна їх у виробника складає лише 11 млн грн.

Розповсюджено таке й на залізниці. Звіт ДКРС свідчить, що по окремих товарах ціни посередників для компанії були завищені в 17 разів! Наприклад, у грудні 2007 року "Укрзалізниця" закупила 240 тис. л бензину А-95 за ціною 7,5 грн/л. При тому, що середня ціна на це пальне становила тоді 5,1 грн/л. Таким чином компанія-продавець додатково заробила на угоді майже 600 тис. грн.

Ще одне непогане джерело заробітку — невиправдано великі авансові платежі держпідприємств приватним структурам. У травні 2007-го дві донецькі фірми одержали 300 млн грн. авансу на закупівлю матеріалів для будівництва газопроводу в Криму. Цілий рік компанії користувалися грошима, але не придбали для того проекту жодної деталі. У квітні цього року кошти повернули з приміткою "у зв"язку з неможливістю виконання договору".

Залізниця кредитувала приватні підприємства за власний кошт

Часто фірми, які отримували аванси від держпідприємств, були фіктивними й реальні роботи не виконували. Наприклад, одне підприємство нафтогазового комплексу влітку 2007 року перерахувало 140 млн грн. приватній фірмі в Луганську, в якій за неіснуючою юридичною адресою працювала лише одна людина. У грудні ця фірма самоліквідувалася.

За даними ДКРС, одна із залізниць авансом оплатила двом іноземним фірмам більше 90% вартості товару на загальну суму майже 870 млн грн. Поставки ж почалися лише через рік після здійснення цих платежів! Ця ж залізниця ще в 2004-му надала аванси восьми підприємствам на придбання товарів для будівництва залізнично-автомобільного мосту через Дніпро в Києві на загальну суму 1,2 млрд грн. Частина коштів не була покрита товарами чи роботами протягом трьох років. Фактично, залізниця впродовж цього часу кредитувала приватні підприємства за власний кошт.

До речі, про кредитування. Для поповнення обігових коштів компанії "Енергоатом" була змушена брати чималі кредити, але при цьому колишнє керівництво компанії не соромилося надавати довгострокові позики своїм працівникам. Лише за 2007-й із цією метою було вийнято з обороту фірми 38 млн грн. Крім того, витрати її на благодійність торік сягнули 7,8 млн грн. — удвічі більше передбаченої фінансовим планом суми.

Гарні гроші роблять і на серйозних "знижках", які надавалися держпідприємствами "особливим клієнтам". Більше 100 млн грн доходу "Укрзалізниця" недоодержала в 2007 році через те, що перевозила вантажі деяких операторів за тарифами нижче собівартості. При цьому, за даними ДКРС, більше половини тих грошей змогла заощадити одна транспортна компанія, власниками якої є двоє народних депутатів із Партії регіонів. Ця ж компанія користувалася особливими пільгами з ремонту вантажних вагонів.

Доволі поширеною є безоплатна передача державного майна приватним компаніям. Скажімо, у "Нафтогазі" вже не перший рік спостерігається непроста фінансова ситуація — на кінець 2007-го борги компанії складали приблизно 13 млрд грн. Але водночас вона того ж року безоплатно передала іншим структурам три котельні вартістю 5,6 млн грн. Хоча це суперечило Господарському кодексу. Не соромляться держпідприємства й списувати майно. Так, одна з шахт без дозволу Мінвуглепрому списала гірничошахтне устаткування на 4,6 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Державні гроші привласнювали через посередників, авансові платежі та знижки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути