Ексклюзиви
вівторок, 31 січня 2012 05:30

Держава не рахується з найманими працівниками

Автор: Малюнок: Володимир Казаневський
 

Найкращими країнами для заробітчан торік визнали Саудівську Аравію, Єгипет і Сингапур. До п'ятірки також увійшли Росія й Швейцарія.

— Існують кілька причин, з яких держава створює комфортні умови для трудових мігрантів, — пояснює директор соціальних програм Центру Разумкова Людмила Шангіна, 61 рік. — По-перше, демографічні причини. Є старіючі країни, де пенсіонерів більшає, а трудових ресурсів меншає. Так влада змушена залучити до національної економіки іноземних працівників, забезпечуючи зарплатою, соціальними пакетами і житлом. Такими є країни Європи, Канада, Австралія. По-друге, є країни, корінне населення яких забезпечують виплатами із бюджету, — Саудівська Аравія або Бруней. Громадянам цих країн працювати не дуже потрібно, бо вони отримують свою частку від видобутку та продажу нафти. Тоді держава змушена вдаватися до залучення зовнішньої трудової сили. По-третє, деякі держави, особливо ті, що розвиваються, можуть мати потребу у добрих спеціалістах. Наприклад, наші фахівці з видобутку нафти працювали у північноафриканських країнах.

Згодом виникають такі явища, коли корінне населення розвинутих країн вважає принизливим виконувати певні види робіт. У деяких європейських країнах не побачиш серед прибиральників місцевого. На непрестижні роботи наймають тільки трудових мігрантів.

Українці належать до двох груп трудових мігрантів. Перша —  інтелектуали, які виїжджають за кордон працювати на кращих умовах. Через відплив інтелекту ми втрачаємо наукові школи, які створюються десятками років. Школи теоретичної фізики, математики, нанотехнологій зникли, бо ми втратили носіїв знань.

Друга гілка емігрантського потоку — соціально активні люди. Вони доглядають за хворими, прибирають. Це частина суспільства, яка хоче сама формувати своє життя, а не чекати на милість  Азарова.

Єгипет нині є країною, що розвивається, може бути комфортною для фахівців. Їм платять не так багато, але більше, ніж місцевим. Оскільки життя у Єгипті дуже дешеве, для наших фахівців це було вигідно.

У Росії є свої резони для заохочення мігрантів — повернути слов'янське населення з пострадянського простору і врівноважити мусульманську експансію. Адже у неслов'ян рівень народжуваності набагато вищий.

Україна також стала привабливою країною для мігрантів. Наші люди йдуть хвилею на Захід, а на нас прямує хвиля зі Сходу і Південного Сходу. Таким чином ми заміщуємо кадри. Але, на жаль, ми не набуваємо мігрантів, які піднімають наш технологічний рівень. Адже кваліфіковані українці не погоджуються працювати на 500 гривень, а китайці працюють. Наша держава робить усе можливе для невеликої купки людей, а наймані працівники для них — ніщо.

Зараз ви читаєте новину «Держава не рахується з найманими працівниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути